Ex-procurorul Adriana Bețișor, care a instrumentat dosarul Filat, ar putea deveni avocat. Judecătorii obligă Uniunea Avocaților să o accepte
Full Article 3 minutes read

Ex-procurorul Adriana Bețișor, care a instrumentat dosarul Filat, ar putea deveni avocat. Judecătorii obligă Uniunea Avocaților să o accepte

Adriana Bețișor, ex-procurorul care a instrumentat dosarul în privința fostului prim-ministru, Vlad Filat, ar putea deveni avocat. Se întâmplă după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o hotărâre prin care obligă Uniunea Avocaților din Republica Moldova să o admită în profesie pe fosta procuroare.

Pe 19 mai, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a admis cererea de chemare în judecată depusă de Adriana Bețișor către Uniunea Avocaților cu privire la obligarea autorității publice de a emite act administrativ individual favorabil.

„Se obligă Uniunea Avocaților din Republica Moldova prin intermediul Comisiei de Licențiere a profesiei de avocat de a emite în privinţa lui Bețișor Adriana act administrativ individual favorabil, şi anume – hotărâre de admitere în profesia de avocat cu eliberarea licenţei de exercitare a profesiei de avocat”, se arată în hotărârea judecătorească.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 15 zile.

 

Adriana Bețișor este cunoscută prin faptul că având un stagiu relativ mic de activitate în calitate de procuror, a primit în gestiune dosare de rezonanță, inclusiv din cele despre „furtul miliardului”. În anul 2012, ea a condus un grup de procurori care au efectuat percheziții în companiile lui Veaceslav Platon. În anul 2013, a gestionat dosarul lui Leonid Volneanschi, proprietarul centrului comercial Elat, care a fost acuzat de escrocherie în proporții deosebit de mari. Omul de afaceri și avocații acestuia susțineau că dosarul a fost fabricat, iar dovezile – falsificate. În prezent, dosarul penal se află la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

La fel, Bețișor a condus la Procuratura Anticorupție un grup care s-a ocupat de investigarea furtului miliardului. Aceasta a gestionat unul dintre dosarele penale ale lui Ilan Șor, precum și cazul firmei Caravita și a lui Ion Rusu, rudă cu ex-premierul Vladimir Filat. Bețișor a gestionat și dosarul lui Vladimir Filat care, în consecință, a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Ambele procese – împotriva lui Rusu și împotriva lui Filat – s-au desfășurat cu ușile închise, iar avocații indicau asupra caracterului inechitabil al urmăririi penale și al procesului de judecată.

În septembrie 2021, Procuratura a anunțat că Bețișor Adriana Bețișor, fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție (PA) va compărea pe banca acuzaților pentru trei capete de acuzare: corupere pasivă în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și amestec în înfăptuirea justiției. Faptele infracționale ar fi fost comise în anul 2018, atunci când Adriana Bețișor, activând în calitate de procuror, ar fi pretins de la un condamnat 50 mii euro. Ea s-a declarat nevinovată și a respins acuzațiile care i se aduc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: