Ex-procurorul general, Eduard Harujen, cere să fie restabilit în funcție
Full Article 3 minutes read

Ex-procurorul general, Eduard Harujen, cere să fie restabilit în funcție

Eduard Harunjen vrea să fie restabilit în funcția de procuror general al Republicii Moldova. Acesta solicită șefei statului, Maia Sandu, să anuleze decretul ex-președintelui Igor Dodon, prin care el a fost demis din funcție, întrucât acesta ar fi ilegal. Declarațiile au fost făcute astăzi, 10 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

Cererea prealabilă a fost depusă conform prevederilor Codului administrativ și urmează a fi examinată în ordinea stabilită de lege.

„Astăzi am înaintat o cerere prealabilă către președintele Republicii Moldova, în care am solicitat să fie anulate efectele decretului ex-președintelui Igor Dodon din 11 iulie 19, prin care am fost demis din funcția de procuror general. Am cerut președintei să anuleze acest decret ddat fiind faptul că acesta a fost viciat de mai multe circumstanțe. Cererea prealabilă a fost înaintată conform prevederilor Codului administrativ, care prevede două două etape în soluționarea astfel de situații”, a declarat Harunjen.

Totodată, acesta susține că a mai solicitat să fie suspendate efectele acelui decret, semnat de Igor Dodon.

„Am solicitat ca până la examinarea definitivă a cazului să fie suspendate efectele de drept a celui decret despre care v-am spus, așa cum prevede Codul administrativ. Conform prevederilor legale, efectele urmează a fi suspendate”, a adăugat el.

Eduard Harunjen spune că a semnat cererea de demisie din propria inițiativă sub presiuni din partea demnitarilor de stat.

„Eu am avut mai multe chemări și s-a insistat din partea politicului ca eu să depun o cerere de eliberare din funcție din propria dorință. Acele chemări aveau loc în timpul spitalizării mele în legătură cu înrăutățirea stării de sănătate, după o intervenție neurochirurgicală complicată. De fiecare dată le explicam politicienilor că au adoptat o hotărâre vădit ilegală. Că efectele acelei hotărâri vor fi castrofale pentru instituție și pentru stat. De fiecare dată mi se răspundea că ei știu că este ilegală, că ei conștientizează, doar că eu oricum trebuie să plec, că așa s-a decis în cadrul alianței. Scopul scuză orice mijloc”, a mai spus ex-procurorul general.

 

Amintim că pe 11 iulie 2019 Procurorul General Edurad Harunjen a fost demis din funcție de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Decretul lui Dodon survine după ce Harunjen a depus cerere de demisie, „în contextul agravării stării de sănătate.”

Fotoliul lui Harunjen a început să se clatine imediat după publicarea investigației RISE – “Ministerul Interceptărilor”.

Inițial, demisia lui a fost cerută de premierul Maia Sandu – “Pentru încălcarea Constituției și a legilor.”

Ulterior, o petiție on-line a cerut același lucru: – “sub conducerea [lui] Harunjen, procurorii au cerut autorizații […] pentru a intercepta masiv conversații telefonice.”

Deja la 9 iulie 2019, deputații au adoptat și o hotărâre prin care au constatat “neîntrunirea condițiilor de numire în funcția de Procuror General” a lui Harunjen.

NM a scris un articol despre cum procurorii din cadrul Procuraturii Generale, pe atunci condusă de Eduard Harunjen, nu au observat timp de cinci ani că Plahotniuc este vizat în ancheta privind furtul miliardului. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: