Ex-procurorul Victoria Furtună o acuză pe Maia Sandu de defăimare și îi cere un milion de lei drept despăgubiri
Full Article 4 minutes read

Ex-procurorul Victoria Furtună o acuză pe Maia Sandu de defăimare și îi cere un milion de lei drept despăgubiri

Ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună, suspectată că ar fi divulgat intenționat datele urmăririi penale din cadrul unei cauze aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție (PA), cere despăgubiri morale din partea președintei țării, Maia Sandu, în valoare de un milion de lei. Furtună o acuză pe șefa statului că ar fi „defăimat-o intenționat”, în timpul conferinței de presă susținute pe 18 martie, la Președinție.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut pe 18 martie o conferință de presă. Mai bine de două ore, șefa statului a vorbit despre obiectivul național – aderarea la UE și a răspuns jurnaliștilor la întrebări de actualitate.

La un moment dat, Maia Sandu a fost întrebată de una din jurnalistele Canal 5, post tv a cărei activitate a fost suspendată temporar, între timp, dacă acuzațiile lansate de Victoria Furtună precum că SIS și CNA ar fi fabricat dosare împotriva judecătorilor neloiali puterii sunt adevărate. Șefa statului a fost întrebată, inclusiv, de ce nu l-a numit pe judecătorul Alexei Paniș în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă.

„Vedem procurori care, apropo, pe timpul lui Plahotniuc au comis abuzuri serioase în activitatea lor, acum nu au altă treabă, nu se preocupă de dosare, de corupție mare prin care a fost prejudiciat statul și cetățenii, în schimb se ocupă de judecători în raport cu care există întrebări. (…) Să răspundă SIS și CNA (nr. red: la acuzațiile Victoriei Furtună), eu v-am răspuns că am dreptul legal și vă rog să citiți legea, dacă nu sunteți convinsă, să întorc la CSM dosarele judecătorilor în raport cu care am întrebări. Și eu am întrebări în raport cu integritatea unor judecători. Ar trebui și dvs. să aveți”, a răspuns președinta Maia Sandu.

În reacție, Furtună s-a arătat nemulțumită că Sandu a făcut aluzie la persoana sa, menționându-l pe fostul lider democrat Vlad Plahotniuc. În cererea prealabilă expediată președintei, fosta procuroare precizează că declarațiile au fost făcute  pentru a-i „șifona” imaginea și pentru a crea imaginea că ar fi implicată în acte de corupție.

„Expresia pe care ați răspândit-o  „pe timpul lui Plahotniuc au comis abuzuri serioase în activitatea lor”, făcând transfer la imagine și aluzie la persoana mea, în contextul întrebărilor adresate de jurnaliști, în esență ați făcut uz de o falsă acuzație de o faptă ilegală admisă sau săvârșită în activitatea de serviciu”, se arată în cererea expediată de Furtună.

În context, Victoria Furtună a anunțat că i-a solicitat Maiei Sandu 1 000 000 de lei în calitate de daune morale pentru „defăimare intenționată”. Furtună susține că a cerut ca banii să fie direcționați în egale părți către o casă de copii și un azil de bătrâni.

Președinția nu a comentat, deocamdată, cererea.

***

Amintim că Victoria Furtună a demisionat din funcția de procuror anticorupție pe 11 martie. Ea a acuzat SIS că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat, pe 11 ianuarie, curent, un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării.  Într-o reacție pentru NM, SIS a menționat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”. 

Pe 12 martie, Procuratura Generală (PG) a efectuat percheziții în biroul de lucru al ex-procuroarei Furtună din incinta Procuraturii Anticorupție (PA). PG a confirmat că descinderile au loc în cadrul urmăririi penale pe faptul divulgării intenționate a datelor dintr-un dosar aflat în gestiunea PA. Descinderile au avut loc cu acordul șefei PA Veronica Dragalin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: