Exerciții militare în Transnistria. Care este scopul organizării acestora?
Full Article 3 minutes read

Exerciții militare în Transnistria. Care este scopul organizării acestora?

Grupul operativ al trupelor ruse din Transnistria (GOTR) a efectuat exerciții militare în stânga Nistrului. Desprea acest lucru a scris lenta.ru, citând serviciul de presă al Districtul militar Vest al Federației Ruse, în subordinea căruia se află contingentul de militar rus din Transnistria.

„În cadrul antrenamentului au fost desfășurate acțiuni cu privire la primirea armelor și echipamentelor, pregătirea echipamentelor pentru părăsirea flotei de vehicule de luptă și deplasarea în zone de concentrare, unde, la rândul lor, atenția principală s-a acordat camuflajului, dotării posturilor de tragere și pregătirii echipamentului pentru marș”, au declarat responsabilii.

În acțiunea planificată au fost implicate aproximativ 100 de unități de echipament militar, precizează autoritățile militare ruse.

Anterior, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Washingtonul ia în considerare posibilitatea unui atac rusesc asupra Ucrainei din Transnistria. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că deocamdată nu există motive de îngrijorare în această privință. Șefa statului a spus că situația este monitorizată „foarte serios”, iar în ultima perioadă nu s-a „observat nimic”.

Între timp, pe 23 ianuarie, fostul deputat al Platformei DA, Chiril Moțpan a scris pe pagina sa de Facebook că, potrivit unor surse de ale dânsului, în perioada 24- 30 ianuarie, forțele armate rusești dislocate în stânga Nistrului ar planifica exerciții militare de amploare în zona orașului Bender.

„Se vor imita atacuri în forță în direcția Căușeni, Varnița; Gura Bâcului, Chișinău. Care ar fi scopul acestor aplicații în contextul amplificării amenințărilor cu izbucnirea unui război în Ucraina? Nou-numitul vicepremier pe integrare, reprezentanții în Comisaia Unificată de Control s-ar putea, tradițional, nici să nu fie informați despre intențiile separatiștilor și trupelor ruse dislocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, a scris Moțpan.

În ultimele luni, la Kiev și în Occident au fost făcute declarații despre amenințarea cu o invazie rusă a Ucrainei. Generalul Oleksandr Pavliuk, comandantul Operațiunii Forțelor Comunale ale Ucrainei din Donbas, a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla pe 20 februarie, când se încheie Jocurile Olimpice de la Beijing și aplicațiile ruso-belaruse.

Ieri, SUA  au ordonat evacuarea membrilor familiilor angajaților ambasadei sale de la Kiev. Ulterior și Marea Britanie a luat aceeași decizie.

De cealaltă parte, Moscova neagă că ar pune la cale un plan agresiv și acuză Kievul și Occidentul de provocări militare.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: