Expert, despre forța cutremurului de ieri: „Este ca și cum Turcia s-a deplasat cu 3 metri în câteva zeci de secunde”
Full Article 3 minutes read

Expert, despre forța cutremurului de ieri: „Este ca și cum Turcia s-a deplasat cu 3 metri în câteva zeci de secunde”

„Vorbim despre o zonă cu un grad ridicat de seismicitate, una dintre cele mai periculoase zone din Mediterana, unde în secolele trecute au avut loc cutremure extrem de violente”, a spus Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, într-un interviu pentru Corriere della Sera, scrie Libertatea

Expertul italian în fizica Pământului Carlo Doglioni a explicat luni cum a funcționat devastatorul cutremur care a afectat regiuni întregi din Turcia și Siria și a provocat cel puțin 5.000 de morți, potrivit unui bilanț preliminar.

Într-un interviu pentru Corriere della Sera, Doglioni, care este președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a spus că „în Turcia, pământul s-a deplasat 3 metri în câteva zeci de secunde de-a lungul unei falii de 150 de kilometri”.

Cea mai periculoasă regiune din Mediterana

El a mai spus că în timpul cutremurului s-a putut observa o deplasare orizontală a celor două părți ale faliei est-anatoliene.

„Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-a deplasat în raport cu placa arabă spre sud-vest”, a concluzionat Doglioni.

„Vorbim despre o zonă cu un grad ridicat de seismicitate, una dintre cele mai periculoase zone din Mediterana. În secolele trecute (acolo) au avut loc cutremure extrem de violente”, a spus exprtul italian.

Chestionat pe tema unor eventuale efecte ale acestui cutremur în alte zone ale Mediteranei, Doglioni a preferat să îndemne la atenție.

„Ceea ce pot spune este că acestea sunt mișcări care nu se opresc niciodată. Comportamentul „epidemic” este bine cunoscut, dar cutremurul are efect asupra unei structuri care este foarte îndepărtată de sistemul geologic italian”, a spus el.

„Acest lucru nu înseamnă însă că nu ar trebui să nu ne menținem atenția ridicată, deoarece Italia are zone cu o vitalitate geologică mereu activă”, a adăugat expertul.

Forța a 130 de bombe atomice

Despre forța cutremurului a vorbit și Ovgun Ahmet Ercan, un cunoscut geofizician turc.

Potrivit publicației Sabah, acesta a spus că seismul de luni a lovit cu puterea a aproximativ 130 de bombe atomice.

În plus, primul cutremur a fost urmat de peste 145 de replici și de un seism aflat în alt punct al faliei, care a fost aproape la fel de puternic – 7,5 grade.

„Am anticipat de mult timp un cutremur mare în această regiune, dar nu ne așteptam ca acesta să fie atât de neobișnuit de puternic și distructiv”, a spus și profesorul Ahmet Cevdet Yalciner, un important expert turc în gestionarea dezastrelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: