Expertul WatchDog Andrei Curăraru a comentat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care candidații Partidului „Șansă” – afiliat fugarului Ilan Șor – au fost excluși din algerile locale. Într-un comentariu pentru NM, Andrei Curăraru a declarat că hotărârea CSE „pare foarte nedemocratică, din afară”, iar partenerilor externi ai Republicii Moldova s-ar putea „să nu le placă”.
„Am citit 60% din raportul SIS, care explică în detaliu cum a fost finanțat ilegal acest partid „Șansă” și de ce nu ar trebui să participe la alegeri. Înțeleg că, pe lângă informațiile de la SIS, există și dovezi de la partenerii SIS la nivel internațional. În acest sens, asta dă o oarecare legitimitate deciziei, dar cred că partenerilor de dezvoltare nu le va plăcea această decizie. A mai rămas foarte puțin timp până la alegeri. Nu există transparență. Aceasta este a treia sau a patra oară când PAS blochează activitatea oponenților săi. Din afară pare foarte nedemocratic. Decizia ar putea fi contestată, iar „Șansă” ar putea organiza proteste. Cred că banii care ar fi putut fi folosiți pentru a cumpăra voturi vor fi utilizați acum pentru a cumpăra protestatari. Dar nu cred că majoritatea populației va fi împotriva acestei decizii. Este puțin probabil să creeze un val de proteste fără o anumită influență financiară din partea dlui Șor”, a declarat Curăraru.
***
Amintim că, pe 3 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că CSE a aprobat astăzi o decizie prin care se anulează înregistrarea concurenților electorali desemnați de către Partidul „Șansă” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Premierul a declarat că măsura a fost luată în contextul atacului hibrid rusesc împotriva Moldovei, prin intermediul unei grupări organizate, mai exact Șor (Detalii – AICI).
Anunțul a fost făcut după ce, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață a declarat că Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse, prin intermediului grupului criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Musteață a spus că atacurile la adresa securității statului s-au intensificat, în special, în contextul alegerilor locale, care urmează să aibă loc pe 5 noiembrie. Directorul SIS susține că în ultimul timp se observă o „concentrare masivă” pe compromiterea alegerilor din 5 noiembrie, în special prin finanțarea tenebră a campaniei electorale a Partidului Politic „Șansă”, valoarea căreia s-ar ridica la peste 90 de milioane de lei. Raportul a fost expediat în adresa Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.
Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!