Facilități noi pentru producerea de energie din surse regenerabile
Full Article 2 minutes read

Facilități noi pentru producerea de energie din surse regenerabile

Comunitățile rurale, producătorii agricoli și crescătorii de animale vor putea diminua cheltuielile de producere și întreținere folosind instalațiile fotovoltaice. În acest sens, Guvernul a aprobat, în ședința din 14 decembrie, avizul la proiectul de lege pentru modificarea Codului Funciar. 

Documentul prevede  modificări care vor permite  amplasarea pe terenurile cu destinație agricolă a sistemelor fotovoltaice solare fără a fi necesară schimbarea destinației. Conform acelorași modificări, se permite schimbarea destinației terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcția instalațiilor eoliene.

Conform documentului, se prevede ca instalațiile fotovoltaice să fie fixate la sol prin structură metalică și nu prin utilizarea betonului armat sau al altui tip de materiale de construcție care, ar avea impact negativ asupra fertilității solului.

Totodată, se prevăd măsuri pentru a conserva și spori fertilitatea solului. La fel, sunt incluse condițiile de proiectare, instalare, montare și amplasare a sistemelor solare  fotovoltaice și a centralelor electrice eoliene.

Proiectul mai prevede ca panourile fotovoltaice să fie  amplasate pe terenuri cu soluri degradate  care au bonitatea mai mică de 40 de puncte.

Modificările sunt necesare pentru a  proteja terenurile de calitate superioară și pentru a creștere siguranța energetică, reducerea importului de energie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: