Facturile mari și cazarea scumpă din Marea Britanie determină două țări să se retragă de la Eurovision 2023
Full Article 3 minutes read

Facturile mari și cazarea scumpă din Marea Britanie determină două țări să se retragă de la Eurovision 2023

Muntenegru și Macedonia de Nord se retrag de la Eurovision, invocând facturile mari pe care le-au primit până acum radiodifuzorii naționali, precum și costurile cazării unor delegații mari pentru mai multe zile în Marea Britanie, notează G4media.ro.

Potrivit sursei citate, radioteleviziunea publică din Muntenegru s-a referit la costurile asociate cu participarea la concurs ca fiind motivul principal al retragerii. Aceste costuri includ taxa de înscriere și de deplasare în orașul gazdă, care anul viitor este Liverpool din Marea Britanie.

„Pe lângă costurile semnificative ale taxei de înscriere, precum și costul șederii în Marea Britanie – ne-am confruntat și cu lipsa de interes din partea sponsorilor, astfel că am decis să direcționăm resursele existente către finanțarea proiectelor naționale curente și planificate și a reformelor organizaționale și de programe, care presupun intervenții investiționale semnificative în echipamente și spații.”, se arată în declarația radioteleviziunii muntengrene.

Și Macedonia de Nord a anunțat că nu va participa la ediția de anul viitor pentru că facturile la electricitate îi consumă o mare parte din buget, notează Associated Press.

„Decizia este în interesul publicului, având în vedere costurile crescute din cauza crizei energetice, care absorb o mare parte din bugetul pentru serviciile publice”, a anunțat radioteleviziunea publică din Macedonia de Nord l într-un mesaj postat pe site-ul său.

În mesaj se mai arată că economiile vor proveni și din neplata taxei de înregistrare, care se așteaptă să fie mai mare decât cea de aproape 40 de mii de euro de la ediția precedentă, precum și din faptul că nu va mai plăti cazarea delegației macedonene în Liverpool.

Macedonia de Nord a apărut pentru prima dată la concursul Eurovision în 1998 și a participat de 21 de ori (până în 2018 sub numele de FYR Macedonia – Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), notează eurvisionworld.com.

Cel mai bun rezultat l-a înregistrat a fost în 2019, când Tamara Todevska a câștigat votul juriului și a terminat pe locul 7 în clasamentul general cu piesa „Proud”. Nu s-a clasat  niciodată pe ultimul loc, dar a reușit să se califice în marea finală doar de 6 ori din 18 de la introducerea semifinalelor în 2004. În ultimii 14 ani, s-a calificat în Marea Finală doar de două ori.

Muntenegru a concurat la Eurovision de 12 ori și a apărut pentru prima dată în 2007. De atunci, a luat două pauze de câte doi ani, iar anul acesta abia revenise în competiție.

Amintim că Eurovision ar fi trebuit să aibă loc în acest an în Ucraina, țară care a câștigat ediția de anul trecut a concursului muzical. Totuși, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a decis să organizeze în Marea Britanie, urmare a războiului cu care se confruntă Ucraina din primăvara acestui an.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: