FALS: Autoritățile instituie o „taxă patriotică” în mărime de 10% din suma fiecărui transfer din afara țării
Full Article 3 minutes read

FALS: Autoritățile instituie o „taxă patriotică” în mărime de 10% din suma fiecărui transfer din afara țării

Pe site-urile cu filme piratate este promovat un nou fals – așa-numita „taxă patriotică”, adică un impozit de 10% din suma fiecărui transfer de bani efectuat de către moldovenii din străinătate către rudele din țară. Imaginile au fost expediate în adresa redacției NM de către un cititor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat, la solicitarea NM, că informația reprezintă încă un fals, la fel ca și cel care promovează ideea că Ministerul Educației și Cercetării ar deschide o tabără militar-turistică pentru copii și că începând cu 1 iunie mai mulți elevi vor participa la activități cu caracter militar, inclusiv pentru a învăța cum să folosească armele.

Înainte de a putea urmări filmul, spectatorul vede un clip sponsorizat, care începe cu imagini în care sunt ilustrați oamenii de la sate, care muncesc pe câmp sau în gospodării casnice. Vocea de după cadru anunță că între 300 000 și 1 mln de moldoveni lucrează în afara țării. Ulterior, naratorul anunță că, în 2022, volumul transferurilor din exterior s-a ridicat la 1,75 miliarde de dolari și că Moldova s-ar confrunta cu un deficit bugetar de aproape 900 milioane de dolari.

„În total, 10% din suma fiecărui transfer din străinătate va aduce țării în plus 175 mln dolari. Acest lucru va permite reparații de drumuri, cumpărarea de computere pentru școli, instalarea comunicațiilor în casele moldovenilor, acolo unde nu s-a făcut din lipsă de bani. Chiar și departe de casă, este important să îți amintești de unde vii și să-ți ajuți compatrioții. Ajută Moldova, susține introducerea unei „taxe patriotice”: 10% din fiecare transfer din străinătate în bugetul statului”, spune vocea de după cadru, în timp ce pe ecran rulează imagini cu copii, oameni vârstnici și porumbei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că informațiile sunt false și fac parte dintr-o campanie de dezinformare.

„Pe site-urile cu filme piratate au apărut clipuri video sponsorizate în limba română care promovează minciuni și narațiuni inventate. Este evident că aceste clipuri sunt parte dintr-o campanie de dezinformare. Moldovenii sunt un popor deștept și priceput, care nu se lasă prostit de minciuni”, a menționat Daniel Vodă și a recomandat o serie de pași, meniți să contribuie la combaterea dezinformării.

 

Amintim că, anterior, în spațiul public a apărut informația despre un video precum că Ministerul Educației și Cercetării ar deschide o tabără militar-turistică pentru copii și că începând cu 1 iunie mai mulți elevi vor participa la activități cu caracter militar, inclusiv pentru a învăța cum să folosească armele. Guvernul a dezmințit aceste informații FALSE.

„Vom solicita organelor abilitate să identifice persoanele care se fac vinovate de fabricarea și distribuirea în spațiul public a acestor falsuri, cu scopul de a dezinforma cetățenii”, a precizat Ministerul Educației și Cercetării într-un comunicat de presă.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: