Fără mese copioase și alcool în cimitire. Recomandările Mitropoliei pentru Paștele Blajinilor
Full Article 2 minutes read

Fără mese copioase și alcool în cimitire. Recomandările Mitropoliei pentru Paștele Blajinilor

Mitropolia Moldovei a publicat o serie de recomandări pentru credincioșii care vor marca pe 6-8 iunie Paștele Blajinilor. Într-un text semnat de mitropolitul Vladimir, aceștia sunt îndemnați ca toate activitățile din această zi să fie restrânse.

Astfel, Mitropolia Moldovei anunță că, în aceste zile, vor fi oficiate, cu respectarea reglementărilor sanitare actuale, slujbe de pomenire în toate catedralele, bisericile, mănăstirile și cimitirele din țară, iar clopotele bisericilor vor fi trase în memoria celor adormiți.

Tradiția se va respecta si anul acesta, însă toate activitățile de omagiere vor fi restrânse. Astfel, ținând cont de recomandările autorităților civile, pentru a evita orice situații neplăcute și din respectul pentru semenii noștri, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove vine cu următoarele recomandări :

  1. Participanții la slujbe sunt rugați să țină cont de sfaturile autorităților și să respecte măsurile de siguranță și de protecție recomandate. Persoanele care s-au întors din străinătate, se află în perioada de carantină, prezintă careva simptome sau fac parte din grupul de risc sporit sunt rugate să se abțină de la participarea fizică la slujbe și să se roage acasă, aprinzând o lumânare și făcând gesturi de caritate în amintireacelor apropiați;
  2. Credincioșii sunt îndemnați să evite aglomerările tradiționale din jurul mormintelor și să respecte distanța sanitară;
  3. Creștinii sunt îndemnați să se abțină de la organizarea meselor copioase în cimitire și consumul de băuturi alcoolice. Întâlnirile dintre rude și celelalte tradiții legate de această zi, vor fi săvârșite într-un cerc restrâns de oameni și în mod privat.

Amintim că, în contextul pandemiei de COVID-19, sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost nevoit să amâne Paștele Blajinilor, care în mod tradițional era desfășurat la o săptămână după Paști, pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: