Feminizăm funcțiile. Structura Clasificatorului ocupațiilor din Republica Moldova, aprobată de Guvern
Full Article 2 minutes read

Feminizăm funcțiile. Structura Clasificatorului ocupațiilor din Republica Moldova, aprobată de Guvern

În Republica Moldova, ocupațiile ar urma să fie utilizate și la forma de feminin, acolo unde este posibil. Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței din 30 septembrie, structura Clasificatorului ocupațiilor din Republica Moldova.

Documentul prevede expunerea la feminin a ocupațiilor în Clasificator, conform propunerilor Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, precum și a recomandărilor instituțiilor europene privind asigurarea principiului egalității și echității între femei și bărbați.

Denumirile ocupațiilor au fost expuse la feminin doar în cazurile în care forma respectivă este atestată în sursele lexicografice. Denumirile de ocupații au fost clasificate în 10 grupe majore și 40 de subgrupe majore, 127 grupe minore și 433 de grupe de bază.

În 2019, a fost lansat Ghidul „Limbajul nonsexist: repere conceptuale și recomandări practice”, elaborat de către Loreta Handrabura, Alexandra Gherasim și Marin Butuc. În cadrul publicației, autorii oferă explicații de ce sunt necesare și cum trebuie utilizate formele de feminin și masculin pentru diferite funcții și profesii. Printre acestea se numără:

director – directoră/-e

adjunct – adjunctă/-e

avocat – avocată/-e

deputat – deputată/-e

bașcan – bașcană/-e

guvernator – guvernatoare/-e

inspector – inspectoare/-e

judecător – judecătoare/-e

ministru – ministră/-e, precum și ministreasă

președinte – președintă/-e

prim-adjunct al procurorului – prim-adjunctă/-e a procurorei

prim-ministru – prim-ministră/-e

primar – primară/-e

atașat – atașată/-e

consul general – consulă/-e generală/-e

academician – academiciană/-e

Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova se aplică în toate domeniile de activitate economică și socială și este obligatoriu pentru toate autoritățile administrației publice centrale și locale, întreprinderile, organizațiile și instituțiile, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, și alte persoane juridice și fizice care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, la completarea documentelor oficiale, ori de câte ori se cere indicarea ocupației.

  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: