Fermierii, dezamăgiți de noile negocieri cu Recean: „Am manifestat flexibilitate maximă – să ne fie alocate măcar 350 mln”

Asociația „Forța Fermierilor” a venit cu mai multe detalii referitor la întrevederea din 22 iunie cu prim-ministrul Dorin Recean. Organizația s-a arătat nemulțumită de discuție. Aceasta a declarat că, deși președinta Maia Sandu le-a promis că poziția UE referitor la alocarea banilor pentru agricultori va fi clarificată în 2 zile, iar șeful legislativului Igor Grosu le-a spus că deja au fost identificate 200 milioane de lei pentru compensații, premierul a spus că fermierii vor primi un răspuns exact privind sumele plăților și termenele de achitare pe 27 iunie. Potrivit organizației, dacă fermierii nu vor primi un răspuns în termenul stabilit, aceștia vor avea o reacție „dură”.

Asociația Forța Fermierilor a calificat discuția de la Guvern drept una „stranie”.

„Anterior noi am primit promisiunea de la doamna Președintă precum că în 2 zile să fie clarificată poziția Uniunii Europene privind posibilă alocarea resurselor financiare pentru acoperirea agricultorilor la producerea culturilor cerealiere și oleaginoase. Președintele Parlamentului ne-a comunicat că deja sunt identificate 200 mln lei pentru plata compensațiilor. Totodată, domnul Recean a fost evaziv în discuția cu fermierii. Pănă la urmă dumnealui public a promis că vom primi răspuns concret referitor la sumele compensațiilor și termenele de achitare a acestora marți dimineață”, se arată în comunicatul organizației.

Asociația a menționat că agricultorii suspectează că autoritățile doar „trag de timp”.

„Fermieriii au suspiciuni rezonabile că autoritățile pur și simplu trag de timp, chiar dacă Asociația a demonstrat flexibilitatea maximală în negocieri și a propus că inițial să fie alocate măcar 350 mln lei pentru salvarea fermierilor mici și mijlocii”, a menționat aceasta.

Totodată, Asociația a spus că dacă fermierii nu vor primi un răspuns în termenul numit de premierul Recean, fermierii vor avea o reacție „dură”.

„În urma dezbaterilor democratice, Forța Fermierilor a decis că linia de credibilitate față de sinceritatea autorităților în raport cu producători agricoli este 27 iunie, marți, când așteptăm răspunsul final de la domnul prim-ministru. Pentru această zi, azi vom depune declarația privind desfășurarea unui marș cu tehnica agricolă în jurul Guvernului. În cazul dacă vom fi mințiți, reacția agricultorilor va fi una dură. Nu putem admite falimentul fermierilor mici și mijlocii cu tot cu sate și transformarea Moldovei în moșia a 3-4 companii transnaționale”, se arată în text.

Menționăm că agricultorii din întreaga țară au continuat, pe 22 iunie, protestele cu tehnica agricolă în centrul capitalei, dar și alte locații din țară, pentru a treia zi consecutiv. Agricultorii au avut o întrevedere la Președinție cu Maia Sandu, în cadrul căreia au vorbit despre problemele cu care se confruntă. Totodată, Igor Grosu a ieșit în fața mulțimii, în timpul unei pauze a ședinței plenare, de unde a informat agricultorii că Guvernul a reușit să identifice suplimentar circa 200 milioane lei în sprijinul fermierilor. Asta în condițiile în care fermierii au solicitat 700 milioane lei pentru a putea face față crizei cu care se confruntă.

Precizăm în acest context că prim-ministrul Recean a declarat, tot pe 22 iunie, că Guvernul nu are acești bani, deocamdată, și a făcut apel la manifestanți să respecte drepturile celor din jur, în timpul protestelor.

Ce vor fermierii?

De menționat că Asociația cere Guvernului de la Chișinău să-și asume public următoarele angajamente față de fermieri:

– alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță, etc);
– restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Est după 5 iunie;
– obligarea Portului Giurgiulești, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
– achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiilor pentru anul 2022;
– modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) a legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiari și sumele de achitare


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: