Fermierii din Sadova, supărați că Festivalul Căpșunilor și a Mierii va avea loc „la tabăra lui Dodon”. Unii vor boicota evenimentul
Full Article 4 minutes read

Fermierii din Sadova, supărați că Festivalul Căpșunilor și a Mierii va avea loc „la tabăra lui Dodon”. Unii vor boicota evenimentul

Mai mulți fermieri din Sadova sunt supărați că tradiționalul Festival al Căpșunilor și a Mierii se va desfășura în acest an la tabăra de odihnă care i-ar aparține lui Igor Dodon și nu în centrul satului, cum s-a făcut de ani buni încoace. Alți agricultori susțin că anume acolo, la tabără, e cel mai indicat loc pentru un asemenea festival, relatează Jurnal TV.

Deși în invitația oficială este specificat că organizator al festivalului este primăria satului Sadova, evenimentul propriu-zis se va desfășura pe un teritoriu privat – la tabăra de odihnă ”Forest”, care până nu demult era „Sadovo”. Complexul se află în codri, pe o suprafață de 11 hectare. Teritoriul a fost preluat în anul 2021 de firma „Agrofactory”, fondată de către Alexandru Dodon, fratele lui Igor Dodon. Mulți săteni, care se ocupă de creșterea căpșunilor, afirmă că sărbătoarea este acaparată de politic.

„Dodon organizează, nu primăria. Igor Dodon organizează și face la dânsul, la tabără, acolo, și eu de exemplu am spus că nu mă duc. Acolo e proprietate privată, am vrut să facem aici în centru, dar ei au hotărât că acolo și gata. Și azi m-a sunat primarul și i-am zis că dacă fac în centru mă duc, dacă nu, la tabără acolo nu mă duc. La anul o să facă în casa mare la dânsul sau ce?”, spune Nicolae Bolea, producător agricol.

„Noi din start am spus și nu ne-am rușinat că nu iau parte, că nu-i în sat. Pentru oameni, aproape, frumos… De ce trebuie să te duci tocmai în fundătura ceea?”, se revoltă un alt agricultor, Gheorghe Rusu.

Fermierii spun că vor boicota în acest an Festivalul Căpșunilor și a Mierii.

„Deloc nu participăm. Nu doar eu. Suntem mai mulți, o să vină oamenii la ”căpșuniadă”, dar nu vor avea ce cumpăra dacă nu vom participa noi. De-ai lor nici nu au căpșuni. Ei se duc cu vin, cu chestiuni de-ale lor. Și care vor veni la căpșuni pot să nu vină deloc, că nu au la ce veni. Căpșuni nu vor fi”, spune Nicolae Bolea.

„E frumos și acolo, este, nu zic. E pădure, dar acolo e după gard, la cineva mă rog, nu-i pe teritoriul satului. Acolo este teritoriul privat al cuiva. Acolo locul nu-i al Primăriei, e teren privat. Eu am spus că nu, nu particip. Am spus la primărie, am spus deschis că nu particip, căci nu-i în centru”, afirmă Gheorghe Rusu.

Petru Aghenie, și el producător de căpșuni, dar și președintele grupului PSRM în Consiliul raional Călărași, spune că tabăra de odihnă e cea mai indicată locație pentru realizarea producției.

„Noi am petrecut sărbătoarea și în centrul satului, și la stadion, dar vrem să mai arătăm toată frumusețea acestui sat. Noi ne-am adresat și el a fost receptiv, și ne-a dat locul, pe gratis, vreau să vă spun. E un loc destul de pitoresc, Este lumină, foișoare, apă de spălat mâinile, teritoriul este amenajat. Un pic mai ușor pentru căpșunari”, a declarat Aghenie.

Petru Aghenie afirmă că festivalul va avea loc cu sau fără participarea celor care nu sunt de acord.

„Nu vor să participe, căpșuni sunt cât lumea și o să fie, dar asta poate o persoană, două să nu participe, nu mai mult. Dar cred că până duminică și ei o să vrea să participe. Eu știu că sunt băieți de treabă și au mai participat și nu importă locul. Omul sfințește locul și nu schimbă nimic absolut”, a mai spus acesta.

Primarul satului Sadova nu a fost de găsit nici la locul de muncă și nici la telefon, pentru a comenta situația.

”Festivalul Căpșunilor și a Mierii”, ediția a VIII-a, se va desfășura duminică, 18 iunie. Pentru organizarea evenimentului, din bugetul local au fost alocate 20 de mii de lei.

Întreaga istorie a taberei de odihnă din Sadova și conexiunile companiilor care au gestionat-o cu familia Dodon, aflați în investigația Ziarului de Gardă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: