Fermierii, nemulțumiți de soluția Guvernului, susțin că se pregătesc de protest: Azi vom avea încă o încercare de dialog
Full Article 5 minutes read

Fermierii, nemulțumiți de soluția Guvernului, susțin că se pregătesc de protest: Azi vom avea încă o încercare de dialog

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că se pregătește de protestul din 22 noiembrie. Reprezentanții Asociației au declarat că sâmbătă au primit un răspuns al ministrului Agriculturii la propunerile fermierilor. Potrivit Asociației, ministrul a propus „doar crearea unui grup de lucru, care va examina dosarele producătorilor agricoli, care se află în dificultatea achitării datoriilor” și „nu se spune nimic despre compensații”. Propunerea Ministerului, a adăugat Asociația, este întârziată și insuficientă. Totuși, fermierii au spus că pe 20 noiembrie vor avea „încă o încercare de dialog cu ministru al agriculturii”, adăugând că sunt disponibili „pentru compromis”. 

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au declarat pe 20 noiembrie că ministrul Agriculturii a venit cu un răspuns la propunerile lor, însă „poziția ministerului de resort nu oferă soluții”.

Sâmbătă, 18 noiembrie, Asociația Forța Fermierilor a primit răspunsul ministrului agriculturii și industriei alimentare la propunerile noastre, expuse în cadrul discuției din 17 noiembrie. Domnul ministru public a recunoscut că situația în sectorul agrar este gravă și problemele agricultorilor, invocate nu odată, sunt reale. Acum tot mai accelerat decurge procesul falimentării fermierilor micro, mici și mijlocii. Însă, poziția ministerului de resort nu oferă soluții, care imediat pot ameliora situația”, se arată într-o declarație a Asociației.

Reprezentanții Asociației au mai spus că „se propune doar crearea unui grup de lucru, care va examina dosarele producătorilor agricoli, care se află în dificultatea achitării datoriilor, acumulate în perioada 2022-2023, și nu le pot restructura, având riscuri să fie supuși fie executării silite, fie procesului de insolvență, fie procedurii de restructurare cu sancțiuni insuportabile”.

Totodată nu se spune nimic despre compensații din Fondul de Dezvoltare Națională a Agriculturii pentru anul 2024. Propunerea Ministerului este una întârziată și insuficientă. Reieșind din experiența activităților autorităților statale, geografia extinsă ale dosarelor agricultorilor cu datoriile, care urmează să fie examinate, și numărul acestora, este evident că toate procedurile de verificare a dosarelor vor dura cel puțin câteva luni, în care mii de fermieri riscă să fie deposedați de tehnica agricolă, terenuri și chiar casele de locuit sau să piardă controlul asupra întreprinderilor lor”, au menționat reprezentanții Asociației.

În aceste circumstanțe, au spus fermierii pe 20 noiembrie, „Asociația Forța Fermierilor continuă să se pregătească pentru protest, care a fost anunțat pentru 22 noiembrie”.

Totodată, azi reprezentanții organizației vor avea la orele 11.30 încă o încercare de dialog cu ministru al agriculturii, la care vom prezenta proiectul Dispoziției CSE, unde am comasat revendicările noastre cu propunerile guvernamentale. Remarcăm că asociația   este disponibilă pentru compromis și a renunțat la executarea imediată a unor cerințe”, au precizat reprezentanții Asociației.

Se menționează că proiectul Asociației „prevede un plan complex de salvare a fermierilor micro, mici și mijlocii în 3 etape:

1. se aplică imediat pentru 3 luni un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase;

2. timp de 2 luni activează Comisia specială cu participarea reprezentanților autorităților abilitate și asociațiilor producătorilor agricoli, care examinează dosarele fermierilor în baza solicitărilor lor și, după caz, obligă Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele de atestare a circumstanțelor survenite ca urmare a unor fenomene/evenimente în afara controlului debitorului, de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutare a obligației debitorului în contextul raporturilor contractuale comerciale. Prezentul aviz nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară;

3. în anul 2024, 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural se acordă ca plăți directe pentru suprafețele   de floarea soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de   prețuri extrem de mici de comercializare și condițiile climaterice. Plățile directe urmează să fie achitate exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii nu mai târziu de 1 martie 2024 în baza unui Regulament, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și asociațiile producătorilor agricoli și aprobat de către Guvern nu mai târziu de 20 decembrie 2023″.

Toate cerințele noastre pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare bugetare. Iar pentru guvernare a venit momentul adevărului”, a declarat Asociația pe 20 noiembrie.

***

Pe 15 noiembrie, Asociația Forța Fermierilor a anunțat că va ieși la un protest masiv, împreună cu Federația Națională a Fermierilor. Manifestanții intenționează să desfășoare un protest non-stop, în PMAN, în perioada 21 noiembrie – 31 decembrie și un marș la fel zilnic în perioada 22-26 noiembrie. Potrivit unei declarații prealabile, a Asociației Forța Fermierilor și Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, către Primăria Chișinău circa 1000 de protestatari intenționează să iasă la protest, cu 500 unități de tehnică agricolă.

Pe 17 noiembrie, vicepremierul Vladimir Bolea a venit cu o soluție pentru agricultori și a anunțat crearea unui grup de lucru la nivel de Guvern, care va stabili cum și cu cât vor fi ajutați agricultorii care riscă să falimenteze. Ministrul Agriculturii susținea că din grupul de lucru vor face parte reprezentanți ai Ministerului Industriei Alimentare, ai Ministerului Economiei, Finanțelor, precum și reprezentanți ai Asociației „Forța Fermierilor” și ai Federației Naționale a Fermierilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: