Facebook/Andrei Kutsila

Festivalul de Film de la Varșovia: marele premiu l-a obținut un regizor român. Cel mai bun documentar – un film despre protestele din Belarus

„Miracolul” lui Bogdan George Apetri a câștigat Marele Premiu în competiția internațională la cel de-al 37-lea Festival de Film de la Varșovia. O statuetă pentru regie în aceeași categorie a fost acordată lui Rodrigo Bla și Laura Santolo pentru „Volumul doi”. Cel mai bun documentar a fost desemnată pelicula regizorului belarus Andrei Kutilo – „Atunci când florile nu tac”, despre protestele care s-au produs după ce Alexandr Lukașenko a obținut cel mai recent mandat de președinte.

Cel de-al 37-lea Festival de Film din Varșovia a început pe 8 octombrie și s-a încheiat pe 17 octombrie. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 16 octombrie, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor festivalului.

La competiția internațională, câștigătorul Marelui Premiu de la Varșovia a fost „Minunea” lui Bogdan George Apetri. Filmul a fost împărțit în două părți. La început, o urmăm pe călugărița Christina de nouăsprezece ani, care părăsește în secret mănăstirea pentru a soluționa o problemă urgentă. Următorul clip arată investigația poliției cu privire la dispariția unei femei.

Filmul regizorului Andrei Kutilo a fost desemnat cel mai bun documentar. Pelicula „Atunci când florile nu tac” relatează drama femeilor din Belarus, care au participat la protestele din 2020 și care formau „lanțurile solidarității” cu flori (de unde și denumirea filmului). Regizorul a utilizat și amintirile propriei sale surori, care a fost deținută în izolator, în urma unui protest.

Lista completă a câștigătorilor o puteți vedea pe pagina de Facebook a festivalului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații din România, declarație de solidaritate cu cei din Moldova: „Cum un stat aflat în plin parcurs de aderare la UE poate adopta asemenea modificări?

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat pe 14 iulie o declarație în care critică procedura de adoptare a controversatelor amendamente la Legea cu privire la avocatură din Republica Moldova. UNBR și-a exprimat solidaritatea cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova, care a comunicat anterior că va intra în grevă generală, în semn de protest față de modificările legislative respective, și a făcut apel la autoritățile țării noastre să revină la dialogul instituțional. Organizația de peste Prut a subliniat că este disponibilă să susțină „apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat” și drepturile colegilor lor din Republica Moldova.

Uniunea Națională a Barourilor din România a urmărit modificările recente aduse Legii cu privire la avocatură din Republica Moldova și își exprimă profunda îngrijorare față de adoptarea acestora fără o consultare prealabilă cu profesia. UNBR condamnă orice acțiune legislativă care afectează independența, autonomia și funcționarea democratică a avocaturii. (…)

Este de neînțeles cum un stat aflat în plin parcurs de aderare la Uniunea Europeană poate adopta asemenea modificări cu impact sistemic asupra profesiei de avocat, fără o corelare cu legislația europeană în materie și fără a se inspira din bunele practici ale altor state membre, alegând în schimb calea unei imixtiuni directe a statului în organizarea profesiei și în procedurile disciplinare, afectând grav independența avocaților, aceasta nefiind un privilegiu, ci o condiție esențială pentru garantarea existenței unui stat de drept autentic”, se arată în declarația UNBR.

Uniunea Națională a Barourilor din România a subliniat că este solidară cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova și a îndemnat autoritățile competente ale țării noastre să revină la dialog instituțional, „să respecte principiile consultării publice” și „să evite orice formă de ingerință în organizarea profesiei de avocat”.

UNBR reafirmă disponibilitatea de a susține, prin toate mijloacele legale și instituționale, apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat și a drepturilor celor care o exercită cu demnitate în Republica Moldova. Solidaritatea nu cunoaște granițe. Apărăm împreună profesia. Apărăm împreună statul de drept”, a se mai arată în declarație.

Amintim că, pe 10 iulie, Parlamentul a adoptat modificări la Lege cu privire la avocatură, în ultima ședință a actualei legislaturi. Pe 11 iulie, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a comunicat că proiectul de lege a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit organizației, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”. Astfel, Uniunea a anunțat că, începând cu 15 iulie, avocații intră în grevă generală, în semn de protest. Aceasta este preconizată să dureze până pe 25 iulie.

În reacție, Ministerul Justiției a lansat un apel către toate părțile implicate să participe la o ședință comună, care va avea loc pe 14 iulie, pentru a discuta amendamentele.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: