Festivalul de Film de la Varșovia: marele premiu l-a obținut un regizor român. Cel mai bun documentar – un film despre protestele din Belarus
Full Article 2 minutes read

Festivalul de Film de la Varșovia: marele premiu l-a obținut un regizor român. Cel mai bun documentar – un film despre protestele din Belarus

„Miracolul” lui Bogdan George Apetri a câștigat Marele Premiu în competiția internațională la cel de-al 37-lea Festival de Film de la Varșovia. O statuetă pentru regie în aceeași categorie a fost acordată lui Rodrigo Bla și Laura Santolo pentru „Volumul doi”. Cel mai bun documentar a fost desemnată pelicula regizorului belarus Andrei Kutilo – „Atunci când florile nu tac”, despre protestele care s-au produs după ce Alexandr Lukașenko a obținut cel mai recent mandat de președinte.

Cel de-al 37-lea Festival de Film din Varșovia a început pe 8 octombrie și s-a încheiat pe 17 octombrie. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 16 octombrie, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor festivalului.

La competiția internațională, câștigătorul Marelui Premiu de la Varșovia a fost „Minunea” lui Bogdan George Apetri. Filmul a fost împărțit în două părți. La început, o urmăm pe călugărița Christina de nouăsprezece ani, care părăsește în secret mănăstirea pentru a soluționa o problemă urgentă. Următorul clip arată investigația poliției cu privire la dispariția unei femei.

Filmul regizorului Andrei Kutilo a fost desemnat cel mai bun documentar. Pelicula „Atunci când florile nu tac” relatează drama femeilor din Belarus, care au participat la protestele din 2020 și care formau „lanțurile solidarității” cu flori (de unde și denumirea filmului). Regizorul a utilizat și amintirile propriei sale surori, care a fost deținută în izolator, în urma unui protest.

Lista completă a câștigătorilor o puteți vedea pe pagina de Facebook a festivalului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: