„Fetele frumoase din Moldova, pentru ruble, vor servi în bordeluri soldații ruși”. Nantoi, solicitat să își ceară scuze pentru un discurs
Full Article 4 minutes read

„Fetele frumoase din Moldova, pentru ruble, vor servi în bordeluri soldații ruși”. Nantoi, solicitat să își ceară scuze pentru un discurs

Platforma Femeilor Deputate din Parlament, condusă de vicepreședinta legislativului Doina Gherman, va solicita deputatului partidului de guvernare Oazu Nantoi „să clarifice declarațiile sale și să-și ceară scuze pentru eventualele ofense pe care nu le-a avut în vedere”. Se întâmplă după ce Nantoi a spus la ședința Parlamentului, din 14 iunie, că „în condițiile „lumii ruse” în Moldova, fetele frumoase moldovenești vor avea o perspectivă strălucitoare – pentru ruble, să servească în bordeluri soldații ruși-eliberatori”. Parlamentara socialistă Adela Răileanu a numit declarația lui Nantoi „o insultă scandaloasă la adresa femeilor din Moldova” și a cerut Platformei femeilor deputate „să condamne public acest discurs de ură și calomnie” iar Biroului Permanent al Parlamentului – „să se întrunească și să ia măsurile necesare pentru a sancționa acest comportament inacceptabil”. 

Ce a spus Nantoi 

La ședința Parlamentului, din data de 14 iunie, Nantoi a spus „ce ar putea însemna pentru Moldova să devină parte din „lumea rusă”.

El a amintit că, recent, la Moscova au dansat „fetele frumoase din Moldova”. „Nu gratuit, cred”, a adăugat deputatul. Nantoi s-ar fi referit la hora membrilor ansamblului Joc cu politicianul fugar Ilan Șor.

„Deci, în condițiile „lumii ruse” în Moldova, fetele frumoase moldovenești vor avea o perspectivă strălucitoare – pentru ruble, să servească în bordeluri soldații ruși-eliberatori! Și pentru aceasta nu trebuie să înveți la universități europene! Și băieții vor avea o perspectivă la fel de strălucitoare – să devină carne de tun zombificată și să omoare pe toți, pe care îi arată marele și veșnic ales Putin! Nu vor fi uitați nici copiii însoritei Moldove – vor fi supuși procesului de denazificare radicală – spiritul românesc va fi ars cu fierul încins! (…) Noi, cetățenii Moldovei, vom merge pe 20 octombrie la referendum și împreună vom face un pas ireversibil spre pace, spre libertate și spre dezvoltarea țării noastre în condiții de pace, stabilitate și libertate! Și vom fi mândri de rezultatele acestui referendum!”, a spus deputatul de la tribuna Parlamentului. 

Ulterior, pe o rețea de socializare, Nantoi a scris: „Azi, 14 iunie, am făcut o Declarație în plenul Parlamentului- m-a răzbătut! Și e absolut firesc ca tot soiul de ”mraziuri” putiniste să pornească interpretările lor perverse”.

Reacția socialiștilor 

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Adela Răileanu a numit declarația lui Nantoi „o insultă scandaloasă la adresa femeilor din Moldova”. Potrivit parlamentarei socialiste, Nantoi ar fi insinuat că femeile „ar putea avea rol de prostituate”.

„Este un comportament inacceptabil și lipsit de respect, care subminează demnitatea nu doar a femeilor moldovence, ci și a instituției pe care o reprezentăm. Însă cel mai mult doare alt aspect. Am așteptat cu speranță o reacție fermă din partea „Platformei femeilor deputate” dar aceasta nu a venit. Această platformă se întrunește frecvent, însă de cele mai multe ori fără consistență, iar acum, când e cel mai potrivit moment pentru a se afirma, femeile deputate au preferat să tacă în fața unei insulte atât de umilitoare”, a menționat Răileanu.

Ea a mai spus că Platforma femeilor deputate trebuie „să condamne public acest discurs de ură și calomnie” iar „Biroul Permanent al Parlamentului trebuie să se întrunească și să ia măsurile necesare pentru a sancționa acest comportament inacceptabil”.

Precizările Platformei Femeilor Deputate

Contactată de NewsMaker pentru o reacție la plângerea Adelei Răileanu, vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, care este și președinta Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a, a spus că va solicita deputatului Oazu Nantoi ca la următoarea ședință a Parlamentului „să clarifice declarațiile sale și să-și ceară scuze pentru eventualele ofense pe care nu le-a avut în vedere”.

„Agresiunea rusă în Ucraina, cazurile de genocid, de viol, de încălcare flagrantă a drepturilor omului în teritoriile ocupate comise de armata rusă, Bucea, Irpeni și altele trezesc îngrijorare în societatea noastră. Știm și vedem de ce este în stare o armată de ocupație. Noi cerem pace, cerem oprirea războiului și încălcarea sistematică a drepturilor omului ce aduce cu sine un război de agresiune. Vom solicita dlui Nantoi la următoarea ședință plenara să clarifice declarațiile sale și să-și ceară scuze pentru eventualele ofense pe care nu le-a avut în vedere”, a menționat Gherman.

Disclaimer! Redacția NM condamnă Condamnă apelurile de violență, dezumanizare, revanșism, xenofobie, discurs instigator la ură și exploatarea fobiilor dar și a prejudecăților, inclusiv în timpul războiului. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: