Filip dezvăluie cele patru ministere la care pretinde PDM
Full Article 3 minutes read

Filip dezvăluie cele patru ministere la care pretinde PDM

Partidul Democrat din Moldova (PDM) pretinde la patru ministere, în cazul în care va reuși să ajungă la un compromis cu Partidul Socialiștilor, în vederea creării unei coaliții de guvernare. Dezvăluirea a fost făcută de către liderul formațiunii, Pavel Filip, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV. 

Președintele PDM a declarat că o primă condiție a PDM ține de obținerea funcției de ministru al afacerilor externe și integrării europene. Potrivit lui Pavel Filip, formațiunea intenționează să pună capăt discuțiilor cu privire la federalizarea țării și abaterea de la cursul european.

„Eu cred că aceasta este una dintre primele noastre condiții, deoarece pentru noi este important să spunem că Republica Moldova nu alunecă doar într-o singură direcție atunci când vorbim de o politică externă echilibrată, dar în sfârșit să facem acest parcurs european al Republicii Moldova ireversibil”, a declarat Pavel Filip.

Un alt portofoliu pentru care va opta PDM în negocierile cu PSRM ține de Ministerul Economiei.

„Noi am pornit multe proiecte importante și aici mă refer la securitatea energetică a țării. Suntem cei care am pornit construcția gazoductului care interconectează Moldova la sistemul european de gaze naturale. Cu părere de rău, un proiect care a stagnat în ultima perioadă de timp, dar important pentru Moldova ca securitate energetică. Vorbim și de interconexiunile energiei electrice, care la fel este un lucru important pentru noi”, a explicat Filip.

Un alt domeniu de care este interesat PDM ar fi Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

„Educația, din punctul meu de vedere, este un domeniu foarte important pentru că reprezintă unul dintre cei trei piloni de bază pe care poate fi edificat un stat. Aici sunt interferențe pe dimensiunea politică cu referire la limba vorbită, istoria românilor și multe altele. Acest instrumentariu ne-ar asigura că avem un status quo și să nu mai umblăm la subiectele care scindează societatea sau provoacă foarte multe discuții în societate”, a menționat liderul PDM.

Pavel Filip a evitat să nominalizeze care ar fi cel de-al patrulea minister la care pretind democrații, însă a menționat că ar ține de securitatea statului.

„Vorbim de securitatea statului. Pot fi mai multe formule, ar putea fi apărarea, vă aduceți aminte de toate aceste discuții de participare la aplicații, colaborare fructuoasă cu NATO, oficiul pe care l-am deschis în Moldova și multe altele”, a precizat democratul.

Amintim că joi, 5 martie, grupurile de lucru ale PDM și PSRM au avut prima rundă de negocieri în vederea creării unei coaliții de guvernare la nivel oficial.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: