Facebook/Eugen Marian

Filmul „Lapte de pasăre”, în regia moldoveanului Eugen Marian, a fost premiat la festivalul de film „Kinotavr” din Rusia

Filmul „Lapte de pasăre” a obținut premiul pentru „Cea mai bună imagine”, la cea de-a 32-a ediție a festivalului de film „Kinotavr” din Rusia. Scenariul a fost scris de moldoveanul Eugen Marian, care este la prima sa experiență în calitate de regizor și scenarist.

„Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost prin preajmă. Promit să învăț cum să faci un film bun. La urma urmei, sunt un cursant rapid”, a scris Eugen Marian într-o postare pe Facebook.

Tânărul regizor a povestit că ideea de a face film i-a venit cu 6 ani în urmă, atunci când a cunoscut o fată, care urma să trăiască la Cannes. Tot, atunci, Eugen Marian a aflat pentru prima dată că Festivalul de Film de la Cannes este cel mai prestigios. Așa a început întreaga sa aventură în lumea filmului, susține bărbatul.

„Am vrut să învăț cum să fac un film pentru a fi cu această fată. Anii au trecut. După o întâlnire accidentală la subsol cu ​​producătorul Roman Borisevich, am început brusc pregătirile pentru primul film din viața mea. Cam în același timp, am aflat despre Reygadas, Pedro Costa și Bela Tarre. Toți acești oameni noi mi-au schimbat paradigma vieții”, a menționat Eugen Marian.

„Lapte de pasăre” este o coproducție moldo-rusă iar scenariul se bazează pe istoria unui tânăr din regiunea transnistreană, care vrea să ajungă în Europa pentru un trai mai bun. Acțiunea se desfășoară în săptămâna Patimilor, iar toate  evenimentele au o legătură directă cu ultimele zile ale lui Isus Hristos pe pământ.

„Este vorba despre un adolescent, care încearcă să își rezolve problemele cu ajutorul lui Isus Hristos, iar cu el se întâmplă ceea ce s-a întâmplat și cu Hristos”, declara în timpul filmărilor regizorul Eugen Marian.

Rolul tânărului a fost jucat de un tânăr de 22 de ani originar din Crimeea.

Bugetul pentru realizarea peliculei „Lapte de pasăre” este de peste 11 milioane de lei, dintre care doar 1,3 milioane sunt acoperite din fondurile Centrului Național al Cinematografiei din Moldova. Restul finanțării a fost asigurată de statul rus.

De remarcat că „Kinotavr” este cel mai mare festival de film din Fedrația Rusă. În fiecare an, în iunie, pe coasta Mării Negre din Sochi, se reunesc talentele de top ale cinematografiei rusești: regizori, producători, actori, scenaristi, regizori de fotografie. Ei vin să participe la principalul eveniment cinematografic al țării. Timp de douăzeci și trei de ani, „Kinotavr” a descoperit nume noi și cinematografie talentată, adevărată.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: