France24

Fiul moldovencei care a adus coronavirusul în Moldova rupe tăcerea: „Ea nu a avut de ales decât să vină acasă, fiind de-a dreptul în stradă în Italia”

Moldoveanca testată pozitiv cu COVID-19 pe teritoriul R. Moldova ar fi fost forțată să vină înapoi în țară, întrucât familia la care lucra în Italia i-ar fi refuzat serviciile. Între timp, medicii din Bergamo, orașul unde muncea, i-ar fi spus că nu are coronavirus. Cel puțin asta relatează diez.md, care a luat legătura cu fiul pacientei internate la Spitalul Clinic Republican.

Bărbatul a povestit sursei citate că mama sa îngrijea de o femeie în etate, la Bergamo. Aceasta s-a adresat cu simptome de răceală la medic, fiindu-i frică de coronavirus, și la scurt timp ar fi fost internată.

„La scurt timp după ce mama sa a fost internată, bătrâna de care îngrijea de asemenea a fost luată la spital, cu stop cardiac. Medicii din Bergamo au externat moldoveanca, spunându-i că nu are COVID-19 și prescriindu-i antibiotice”, scrie sursa.

Respectiv, trimisă acasă de doctori, moldoveanca a revenit la familia la care lucra, însă fiica bătrânei i-ar fi spus că nu mai are nevoie de serviciile ei, plătindu-i onorariul și spunându-i să plece acasă.

Moldoveanca ar fi încercat să cumpere bilet la avion, dar acestea nu erau disponibile, iar femeie a fost nevoită să stea două nopți într-un hotel până să zboare cu cursa Wizz Air sâmbătă seara.

„Ea nu a avut de ales decât să vină acasă, fiind de-a dreptul în stradă în Italia”, mai scrie sursa.

Citat de diez.md, fiul pacientei solicită autorităților moldovenești să ia legătura cu responsabilii spitalului din Bergamo, ca aceștia să-și recunoască neglijența.

Amintim că o femeie de 48 de ani este, oficial, primul moldovean infectat cu COVID-19. Aceasta a ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 7 martie, cu o cursă din Italia. Ea a fost internată în Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorba”, iar ulterior transferată la Spitalul Republican. Potrivit medicilor, starea ei este gravă, dar stabilă. Aceasta suferă de diabet și hipertensiune.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Justiției

Fostul șef al CNA, Iulian Rusu, desemnat membru în comisia Vetting: alături de cine va evalua judecătorii și procurorii

Parlamentul a desemnat noi membri ai comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, printre care și Iulian Rusu, ex-șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), implicat într-un scandal după ce fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a făcut dezvăluiri despre un presupus „șantaj cu informații compromițătoare” asupra judecătorilor.

În urma hotărârilor aprobate de Parlament, Gerrit-Marc Sprenger, Marcel van de Wetering și Iulian Rusu au fost desemnați în calitate de membri ai Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Candidaturile lui Gerrit-Marc Sprenger și Marcel van de Wetering au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar candidatura lui Iulian Rusu a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Marcel van de Wetering are o experiență de peste 30 de ani în domeniul justiției, pe care a obținut-o activând în Regatul Țărilor de Jos. Iar Gerrit-Marc Sprenger a fost, anterior, observator al procesului de vetting a judecătorilor și procurorilor desfășurat în Albania.

Iulian Rusu este de profesie jurist. Este absolvent al Universității Oxford, având titlul de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă, de peste 20 de ani, activând inclusiv în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției și director al Centrului Național Anticorupție.

Totodată, Pierangelo Padova, Laura Oana Ștefan și Ion Graur au fost desemnați în calitate de membri în Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Candidaturile lui Pierangelo Padova și Laura Oana Ștefan au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar cea a lui Ion Graur – de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Pierangelo Padova a activat mai mulți ani în sistemul de drept din Republica Italiană. Laura Oana Ștefan are o experiență de peste 20 de ani în domeniul dreptului, activând atât în sectorul public, cât și cel privat. De asemenea, a fost expert pentru diverse instituții internaționale, printre care Comisia Europeană, Banca Mondială, PNUD. Ion Graur are o experiență vastă în domeniul dreptului și, anterior, a fost expert în mai multe organizații internaționale, printre care Consiliul Europei.

Comisiile de evaluare sunt formate din câte nouă membri, numiți cu votul a 3/5 din deputații aleși, iar cinci dintre aceștia sunt propuși de partenerii de dezvoltare. Cinci dintre ei sunt propuși de partenerii de dezvoltare.

***

Amintim că în aprilie, fFosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în septembrie 2022, a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. „Eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară”, a precizat ea, adăugând că i-a avertizat că, dacă „vor continua cu metodele incorecte”, le va intenta dosare penale. Dragalin a afirmat că „ei aveau informație cât de cât compromițătoare” cu privire la judecători, iar această informație „se folosea ca să fie șantajați, să acționeze într-un anumit mod”.

Între timp, în urma declarațiilor fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Iulian Rusu a scris pe o rețea de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.

Iulian Rusu a fost director al Centrului Național Anticorupție (CNA). A fost numit în funcție, pentru un mandat de cinci ani, în februarie 2023. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. În octombrie 2023, Iulian Rusu și-a dat demisia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: