NewsMaker

Ministrul Apărării din Danemarca a anunțat deschiderea, la Chișinău, a Agenției de Apărare Daneză și o donație de €7 mln

Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, care se află într-o vizită oficială la Chișinău, a avut întrevedere cu omologul său Anatolie Nosatîi și premierul Dorin Recean. Oficialul străin a anunțat că Danemarca va acorda Republicii Moldova 7 milioane de euro în următorii patru ani, pentru fortificarea capacităților, iar în noiembrie Agenția de Apărare Daneză își va începe activitatea în țara noastră.

Prima vizită în R. Moldoa a unui ministru danez al Apărării

Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, se află la Chișinău la invitația omologului său din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită a unui ministru al Apărării al Danemarcei în țara noastră.

În cadrul vizitei, Anatolie Nosatîi și Troels Lund Poulsen au avut o întrevedere.

Într-o conferință de presă comună, Anatolie Nosatîi a menționat că a discutat cu omologul său despre Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în domeniul apărării, care l-am semnat recent, dar și Programul Pace și Stabilitate pentru anii 2025-2028, de care vor beneficia militarii țării noastre. „Aceste documente reflectă angajamentul nostru clar de a întări parteneriatul și de moderniza Armata Națională”, a spus Anatolie Nosatîi.

Potrivit lui, prin intermediul Programului Pace și Stabilitate, militarii Armatei Naționale vor beneficia de echipamente moderne, inclusiv simulatoare necesare pentru un proces de instruire „eficient”, în conformitate cu standardele internaționale. „În baza aceluiași program, Academia militară „Alexandru cel Bun” a primit experiență pentru îmbunătățirea experienței de învățămând militar și am discutat despre extinderea acestui sprijin care să contribuie la formarea unor cadre militare moderne și bine pregătite”, a spus el.

Ministrul Nosatîi a mai menționat că discuțiile au vizat posibilitatea extinderii cooperării bilaterale prin noi ințiative și proiecte, inclusiv disponibilitatea de a desemna un atașat militar pentru țara noastră. „Apreciem deschiderea manifestată în acest sens, care reprezintă un pas important spre aprofundarea dialogului strategic”, a adăugat acesta.

NewsMaker

La rândul său, Troels Lund Poulsen a comunicat că Danermarca va acorda Republicii Moldova un sprijin de 7 milioane de euro în următorii patru ani. Banii sunt destinați consolidării capacităților de apărare.

Această nouă cooperare cimentată astfel reprezintă într-adevăr un pas mare înainte către fortificarea mai multor elemente și, printre acestea, au fost mai multe menționate de dl. ministrul al Apărării al Republicii Moldova. Dar pe lângă acestea vreau să pun accentul pe fortificarea capacităților de apărare în Republica Moldova, pe fortificarea rezilienței în acest domeniu. Și vreau să profit de această ocazie pentru a anunța că Agenția de Apărare Daneză urmează să-și înceapă aici activitatea, la 1 noiembrie”, a adăugat el.

NewsMaker

Întâlnire cu Dorin Recean

Troels Lund Poulsen a avut și o întâlnire cu prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău, premierul a mulțumit autorităților daneze pentru sprijinul acordat țării noastre în parcursul european și a accentuat buna colaborare în domenii precum eficiența energetică, consolidarea capacităților de securitate și protejarea proceselor electorale împotriva interferențelor străine.

Integrarea europeană este unică direcție spre pace și bunăstare pentru fiecare moldovean”, a spus șeful Executivului.

Potrivit sursei citate, oficialii au mai discutat despre „rolul activ” pe care Danemarca îl va avea în calitate de deținătoare a președinției Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a anului 2025. De asemenea, premierul Dorin Recean a salutat angajamentul guvernului danez de a promova o agendă axată pe securitate, având ca prioritate conceptul „O Europă sigură”.

gov.md

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: