noi.md

Focul Haric va fi adus sâmbătă seara, la Chișinău

Focul Haric de la Ierusalim va fi adus la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău sâmbătă seara, 23 aprilie, în jurul orei 20.00. Declarația a fost făcută pentru IPN, de Vadim Cheibaș, secretarul general al Mitropoliei Moldovei.  

Vadim Cheibaș nu a oferit detalii despre cine va merge după Sfânta Lumină și nici cum va fi adusă aceasta la Chișinău. Mai devreme, mitropolitul Vladimir a declarat că anul acesta situația este complicată, fiind instituită situație excepțională, dar și zborurile fiind restricționate. Însă sunt identificate soluții ca Focul Haric să fie adus.

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă și la Mitropolia Basarabiei. ÎPS Petru, mitropolitul Basarabiei, arhiepiscopul Chișinăului și exarhul Plaiurilor, se va deplasa după ea la Aeroportul Internațional din Iași, unde aceasta va sosi cu o aeronavă de la Ierusalim.

Focul Haric este considerat de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige. Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. A fost documentată consecvent din anul 1106.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

X/Straż Graniczna

13 moldoveni, deportați din Polonia din motive de „securitate națională”

13 cetățeni ai Republicii Moldova au fost deportați din Polonia, fiind considerați de autoritățile de la Varșovia o amenințare la adresa securității naționale sau a ordinii publice. Anunțul a fost făcut pe 15 iulie de purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Adam Szłapka, care a precizat că măsura face parte dintr-o operațiune de returnare forțată a migranților.

Potrivit autorităților poloneze, moldovenii au fost expulzați alături de alți 27 de cetățeni georgieni, iar aeronava care i-a transportat a decolat din orașul Radom. Serviciul de Grăniceri din Polonia a menționat că persoanele vizate au încălcat legislația privind imigrația sau sunt suspectate de implicare în activități ilegale, precum trecerea frauduloasă a frontierei, conducerea sub influența alcoolului și alte infracțiuni.

Unul dintre georgienii deportați avea nu mai puțin de 12 condamnări pentru furt, potrivit sursei citate.

Szłapka a mai anunțat că, în perioada 7–14 iulie, autoritățile poloneze au verificat peste 127.000 de persoane la granițele cu Germania și Lituania, unde au fost reintroduse controale temporare. Pe frontiera cu Germania au fost refuzate la intrare 24 de persoane.

De la începutul anului, peste 4.600 de străini au părăsit teritoriul polonez, fie voluntar, fie în urma unor decizii obligatorii de returnare.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la Ministerul Afacerilor Externe referitor la cetățenii deportați, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: