„Formele grave la copii sunt tot mai multe”
Medicii-pediatri, despre Covid la copii
Noua tulpină a coronavirusului provoacă tot mai multe complicații la copii, iar numărul de cazuri de contaminare a acestora este în creștere. În ultimele săptămâni, șefii secțiilor Covid pentru copii din spitalele din Chișinău constată o astfel de tendință. NM publică mărturiile câtorva pediatri despre noile simptome de Covid la copii și consecințele infecției, despre vaccinare, despre epuizarea profesională și despre ceea ce „ei nu vor reuși niciodată să șteargă din memorie”.

„Noile tulpini ale Covid-ului nu separă copiii de adulți”

Svetlana Șciuca



Șefa Secției pulmonologie pediatrică a Institutului Mamei și Copilului

Secția Covid pentru copii de la institutul nostru a fost deschisă în luna martie 2021. De atunci, la noi vin copii cu forme medii și grave ale Covid-ului. O rată înaltă de spitalizare s-a înregistrat în primăvara curentă, în lunile martie-mai. Iar declinul a fost vara, când aveam câte 6-10 pacienți. Aproape de începutul lunii august, numărul de îmbolnăviri în rândul copiilor a început să crească din nou și pe la sfârșitul lunii, secția a fost completată: 35-40 de locuri.


Cei mai mulți copii ajung aici împreună cu părinții care, la fel, sunt bolnavi de Covid. Printre cele mai răspândite simptome ale acestei infecții sunt afecțiunile tractului respirator, ale sistemului pulmonar, bronșită, pneumonie, afecțiuni ale tractului grastro-intestinal. Vârsta copiilor internați la noi variază de la câteva zile de la naștere până la 18 ani, unii fiind însoțiți de mame, alții – singuri.

Creșterea incidenței se atestă nu numai la adulți. Ultimele studii la nivel global demonstrează că noile tulpini ale Covid-ului nu separă acum copiii de adulți, frecvența infectărilor este aceeași.

Svetlana Șciuca se pregătește să examineze copiii

foto: NewsMaker.md/ Denis Dermenji
Copiii se pot îmbolnăvi asimptomatic. Însă în ultimul timp, formele grave devin tot mai multe. De aceea am fost nevoiți să mai deschidem o secție cu 12 paturi în Spitalul „Em. Coțaga”.


Cu regret, unii copii sunt mai mult predispuși la infecția de coronavirus decât alții. Ei suferă de boli cronice ori imunitatea este slăbită – se întâmplă și așa ceva. La ei, coronavirusul decurge și cu pneumonii. Cel mai periculos lucru ce se poate întâmpla este că după o infecție de coronavirus, apare așa-numitul sindrom inflamator multisistemic și este foarte important ca părinții acestor copii să se adreseze la noi la timp, pentru reabilitare.

Sindromul multisistemic este atunci când Covid afectează nu numai plămânii, dar și sistemul nervos, diferite părți ale acestuia. La copil apar tulburări motorii, apare pareza (scăderea forței musculare cauzată de afectarea sistemului nervos. – NM), paralizia picioarelor sau a mâinilor, este afectată materia cenușie a creierului, din care cauză sunt afectate capacitățile intelectuale ale copilului.

Dacă alveolele (unitate respiratorie în plămân. – NM) au posibilitatea de a se restabili până la vârsta de 10-12 ani, celulele nervoase nu au astfel de capacități. Afectarea sistemului nervos se produce mult mai târziu și nu întotdeauna poate fi depistată. Cel mai adesea, copiii ajung în staționar atunci când nu mai putem stabili un diagnostic pozitiv privind însănătoșirea deplină, fără consecințe.

Acest lucru provoacă dizabilități în rândul copiilor. Cel mai adesea, este vorba despre niște procese ireversibile. La noi sunt copii care peste un an de la Covid, practic nu au șanse de a se restabili complet.

Orice medic, inclusiv pediatru, lucrează visând la un miracol, sperând că fiecare copil bolnav se va vindeca. Aceste dorințe și speranțe există și în condiții de pandemie, însă există cazuri clinice, când posibilitățile medicilor și gravitatea bolii nu ne permit să vedem acest miracol.


Cu părere de rău, mai devreme, noi [medicii] acordam cea mai mică atenție epuizării emoționale, dar aceasta a fost mereu undeva alături. Toți colegii mei menționează că în ultimele decenii, nu a mai fost o asemenea povară asupra sistemului și a personalului medical.


Orice organism are propriile posibilități și orice posibilitate are o limită. Nu ne rămâne altceva decât să așteptăm zilele de sâmbătă și duminică ca să ne restabilim pentru săptămâna viitoare. E bine pentru cei care au aceste zile.
Sistemul [sănătății] nu rezistă nu doar în plan tehnic, mai există și factorul uman. Noi avem nevoie de ajutor.

Aceasta este o povară fizică și emoțională colosală. Toate acestea se regăsesc și la medicii noștri. Și ei se îmbolnăvesc și își pierd viața.
„E greu când în fața ta nu este un copil, ci un chip care a uitat ce înseamnă zâmbetul”
Ala Jivalcovschi



Șefa Secției Covid pentru copii a Spitalului „Emilian Coțaga”
Secția noastră a fost deschisă în luna martie anul trecut, ca structură de nivelul trei. Adică, la noi ajungeau cei mai „dificili” copii din țară. O perioadă, formele grave nu erau cauzate de Covid propriu-zis, ci de diferite patologii pe care acesta le-a acutizat. Au fost internați copii cu boli cronice ale rinichilor, diabet, vicii cardiace. Coronavirusului doar și-a făcut treaba: a agravat starea copiilor.



Dacă e să comparăm copiii care ajung acum la noi cu cei care au fost la începutul pandemiei, pot remarca faptul că odată cu răspândirea noii tulpini, simptomatica s-a schimbat. Severitatea bolii este cauzată acum de forme grave ale pneumoniei care necesită intervenție chirurgicală.

Întrucât colectivul nostru nu este mare, ne este foarte complicat. Am obosit foarte mult și fizic, și moral. În primele șase luni ale anului trecut, când s-a deschis secția noastră, nu ne întâlneam cu cei apropiați doar pentru că nu voiam să-i expunem riscului.


Ne-a epuizat și faptul că am fost nevoiți să lucrăm și cu adulții, și cu copiii. În majoritatea cazurilor, copiii își contaminau părinții și aceștia erau internați împreună. Așa erau mai liniștiți și copiii, și părinții.
Ala Jivalcovschi
foto: Facebook
A fost o perioadă în care am închis secția. Atunci, a fost un fel de „liniște înaintea furtunii”. Acum câteva săptămâni, ne-am redeschis, dar de data aceasta, pentru copiii cu forme de gravitate medie. Timp de patru zile, toate paturile (aproape 20) erau deja ocupate, de aceea am fost nevoiți să mai deschidem o secție.


Un lucru nu putem înțelege: de ce unii oameni sunt atât de sceptici față de vaccinare, fie aceasta planificată sau de urgență? Oare de ce nu vrem să credem în știință? Câte persoane ar trebui să moară ca oamenii să înțeleagă că vaccinarea este una dintre soluții? Acum puțini sunt cei care știu ce înseamnă poliomielită, iar eu am văzut consecințele acestei maladii. Exact la fel, noi vedem și consecințele coronavirusului la copii.


În acești aproape doi ani de lucru cu copiii bolnavi de Covid, s-au acumulat atâtea momente pe care nicicum nu reușim să le ștergem din memorie.

Îmi amintesc că a ajuns la noi un copil de șase luni, fără boli concomitente. Timp de trei zile, starea lui s-a agravat din cauza trombozei venoase cerebrale. A fost un accident vascular cerebral.

Din fericire, am reușit să-l salvăm datorită eforturilor medicilor. Bineînțeles, toate acestea nu au trecut fără consecințe. Însă acesta este unul dintre cazurile în care îți dai seama, cât de fragilă este viața omului și cât de responsabil ești, ca medic, de această viață. E greu atunci când nu știi la ce să te aștepți peste o oră. E greu când vezi că în fața ta nu este un copil, ci un chip care a uitat ce înseamnă zâmbetul.

Noi nu avem aici psihologi, de aceea ne susținem reciproc cine și cum poate. O susținere și căldură deosebită ne dăruiesc părinții copilașilor bolnavi. În toată perioada de activitate a secției de Covid a fost un singur caz când o fată de 16 ani a decedat din cauza insuficienței respiratorii. Toți ceilalți copii au fost externați.
Cei de la Ministerul Sănătății nu au reușit deocamdată să ofere pentru NM informații detaliate privind dinamica îmbolnăvirilor copiilor cu Covid. Potrivit datelor oficiale, de la începutul pandemiei, în Moldova s-au contaminat cu coronavirus 24 341 de persoane cu vârstele cuprinse între 0 și 19 ani. Aceasta înseamnă 7,6% din numărul total de îmbolnăviri din țara noastră. În statistica Ministerului Sănătății este indicat faptul că nemijlocit din cauza Covid a decedat un copil cu vârsta de la 1 an până la 5 ani și patru copii cu vârsta de la 10 până la 19 ani.
Text: Denis Dermenji
Imagine de fond: NewsMaker.md/ Denis Dermenji
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: