VIDEO „Am reușit doar să-i spun fiicei mele: Fugi!”. Istoriile locatarilor din blocul ars din Durlești

Pe 16 mai, în Durlești, a luat foc mansarda unui bloc de locuințe cu mai multe etaje. Incendiul a distrus peste zece apartamente, iar alte peste 160 au fost afectate în timpul stingerii focului. În doar câteva minute, locatarii au pierdut nu doar casele și bunurile lor, ci și amintirile adunate de-a lungul anilor. Incendiul a lăsat zeci de familii fără un acoperiș deasupra capului.

Printre cei afectați se numără Iurie, care împreună cu familia abia începuse să-și amenajeze noul apartament, și Dumitrița, care a reușit să iasă din locuință cu copilul în brațe. Ei își împărtășesc poveștile despre cum, în doar o jumătate de oră, viața li s-a împărțit în „până la” și „după”. Cum poți supraviețui când ți-a ars casa, dar creditul pentru ea a rămas? Ce au reușit să salveze și la ce au fost nevoiți să renunțe pentru totdeauna?

În după amiaza zilei de 16 mai, mansarda blocului de locuințe de pe strada Tudor Vladimirescu 75 din Durlești a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a fost lichidat complet în dimineața zilei de 17 mai, distrugând aproximativ 1500 m² de acoperiș. 

Ministerul Infrastructurii a dispus un control prin Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică. 

Guvernul a anunțat că familiile afectate vor primi vouchere pentru necesități urgente și cazare.

Reprezentanții PAS au menționat că 180 de apartamente au fost afectate, dintre care 16, aflate la mansardă, au fost complet distruse. Potrivit formațiunii, cinci familii sunt cazate temporar în cămine studențești, iar în zilele următoare urmează să fie ridicat un acoperiș provizoriu. De asemenea, PAS a solicitat sprijin financiar din fondurile de rezervă ale Durleștiului și Chișinăului și a cerut convocarea Comisiei pentru Situații Excepționale în capitală, pentru acordarea de ajutoare materiale. Primarul Ion Ceban a spus că Guvernul trebuie să intervină, dar că se caută soluții pentru a aloca 3 milioane de lei din bugetul Chișinăului. 

Ministrul Muncii a anunțat un ajutor de 10.000 de lei pentru fiecare familie afectată. Iar Primăria Durlești a anunțat că, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului local, s-a decis alocarea a 1.000.000 lei pentru acordarea ajutorului material necesar persoanelor care au suferit pierderi în urma incendiului.

Primăria Durlești a raportat că mansarda arsă a fost construită fără autorizație

Între timp, pompierii au stabilit cauza probabilă a incendiului. Focul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor în timpul unor lucrări cu foc deschis.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

președinte.md

Roșca, învestit vicepremier pentru Reintegrare. Sandu: „Misiunea principală – să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni”

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Roman Roșca, a depus jurământul de învestire în funcție. Ceremonia a avut loc în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean, care l-a desemnat în această funcție pe 21 iulie.

Roșca, care figurează și în lista PAS pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, preia, astfel, unul dintre cele mai dificile portofolii – cel de reintegrare, devenind responsabil de soluționarea conflictului transnistrean în Guvernul condus de Dorin Recean.

În cadrul ceremoniei, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean i-au mulțumit fostului vicepremier pentru reintegrare, Oleg Serebrian, pentru efortul „consecvent și consistent” și contribuția „semnificativă” la „păstrarea păcii în țară”, precum și pentru ajutorul acordat cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului.

„Mulțumesc că ați acceptat această provocare. (…) Misiunea principală este siguranța oamenilor noștri pe malul stâng și drept, iar pentru asta e nevoie să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni și luni, pentru că știm care sunt riscurile și provocările”, a declarat Maia Sandu.

„Bine ață venit în Guvernul Republicii Moldova. Avem în față o sarcină destul de dificilă, dar realizabilă – să asiguram pacea în Republica Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Reamintim că funcția de vicepremier pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce fostul vicepremier Oleg Serebrian a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Turcia.

Cine este Roman Roșca?

Roman Roșca are 43 de ani și este masterand în drept economic la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început cariera în 2006, în calitate de inspector superior pentru resurse umane în cadrul Comisariatului de poliție din Tighina. Ulterior, a avansat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, ocupând diverse funcții.

În 2012, a renunțat la cariera în poliție și s-a orientat spre mediul de afaceri. Respectiv, a fondat și administrat compania „Invest Market” SRL.

În 2019, Roșca a fost ales consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deținând și funcția de secretar adjunct al Organizației Teritoriale Chișinău a formațiunii.

În iulie 2022, a devenit pentru prima dată deputat în Parlament, după ce colegul său de partid, Dorel Iurcu, a renunțat la mandat pentru a prelua funcția de primar.

Din martie 2024, Roman Roșca a deținut funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea și controlul realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, structură creată la inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Scopul comisiei este apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: