Fostul director al CFM Iurie Topală a fost reținut în Belgia și urmează a fi extrădat
Full Article 2 minutes read

Fostul director al CFM Iurie Topală a fost reținut în Belgia și urmează a fi extrădat

Fostul director al întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) a fost reținut în Belgia și urmează a fi extrădat în Republica Moldova. Informația a fost confirmată pentru NM de către reprezentanta Procuraturii Generela Mariana Cherpec, pe 13 ianuarie.

Potrivit Procuraturii, fostul director al întreprinderii Căile Ferate din Moldova, Iurie Topală, a fost reținut de către autoritățile belgiene și urmează a fi extradat în Republica Moldova. În privința acestuia a fost emis un mandat de arestare, fiind anunțat în căutare internațională. Mandatul a fost emis în cadrul unui cauze penale pornite, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat (art.327 alin.(3) din Codul penal), în legătură cu managementul defectuos la Calea Ferată din Moldova, produs în perioada anilor 2015-2019, în rezultatul căruia a fost prejudiciată întreprinderea cu 250 milioane de lei.

În luna iunie 2021, vicepreședintele de atunci al Parlamentului, Alexandru Slusari, scria citând surse din cadrul Procuraturii, că au fost efectuate perchezițiile la domiciliile și oficiile lui Iurie Topală, ex-director CFM, Grigore Condurachi, ex-vicedirector CFM.

„Precum si la oficiile unor companii de expediție, ce aparțin: Pirlog M., Objelianskaia I., Godzin V., Balan D., Mitu E., etc. implicați in deturnarea a circa 300 de mln. de lei a patrimoniului întreprinderii de stat CFM prin intermediul companiilor offshore, în perioada anilor 2015-2019, când Plahotniuc controla Calea Ferată. În urma perchezițiilor la unele persoane au fost găsite 3 milioane de lei și circa 100 de mii de euro. Asta în situația cănd angajații CFM rămân aproape 6 luni fără salarii”, afirmă Alexandru Slusari.

Informațiile făcute publice de Slusari nu au fost comentate atunci de PCCOCS.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: