Fostul președinte al raionului Criuleni, Ion Țurcan, nu a putut justifica suma de 390 de mii de lei. ANI cere confiscarea banilor (DOC)
Full Article 2 minutes read

Fostul președinte al raionului Criuleni, Ion Țurcan, nu a putut justifica suma de 390 de mii de lei. ANI cere confiscarea banilor (DOC)

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele lui Ion Țurcan, fost viceministru al Afacerilor Interne și fost președinte al raionului Criuleni. Documentul a fost publicat pe 15 octombrie. Inspectorul a decis transmiterea cauzei în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării sumei de 390 de mii de lei, care nu a putut fi justificată.

ANI a constatat o diferență în mărime de aproximativ 390 de mii de lei între averea dobândită și veniturile obținute, precum și deținerea nejustificată a acesteia.

Controlul averii deținute de fostul viceministru a fost inițiat în aprilie 2021, pe baza unei investigații jurnalistice. Verificările au fost efectuate pentru perioada deținerii mai multor funcții de conducere în cadrul MAI, inclusiv funcției de viceministru al MAI și cea de președinte de raion.

Inspectorul de integritate a stabilit, pentru anul 2019, că fostul viceministru nu a putut justifica suma de aproximativ 390 de mii de lei.

Referitor la ”casa de milioane” prezentată în investigația jurnalistică, potrivit informațiilor oferite de ASP, subiectul a înstrăinat bunul imobil pentru suma de 2 milioane de lei. Deoarece acest imobil a fost dobândit de către subiect contra unei sume mai mici, inspectorul de integritate a remis un denunț către Serviciul Fiscal de Stat pentru examinarea faptelor descrise.

De cealaltă parte, Ion Țurcan a menționat că, în perioada 2005-2021, a efectuat mai multe lucrări la casă din forțele proprii și cu ajutorul prietenilor. Totuși, acesta nu a putut justifica diferența dintre avere și venituri.

„Astfel, pentru deținerea nejustificativă a sumei de 390 de mii lei, inspectorul a decis transmiterea cauzei în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării acesteia”, a anunțat ANI.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, subiectul riscă să fie decăzut din dreptul de exercita o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: