Fostul președinte al raionului Dubăsari, vizat anterior în mai multe dosare penale, numit vicepretor al sectorului Botanica
Full Article 3 minutes read

Fostul președinte al raionului Dubăsari, vizat anterior în mai multe dosare penale, numit vicepretor al sectorului Botanica

Fostul președinte al raionului Dubăsari Grigore Policinschi, vizat anterior în mai multe dosare penale, a fost numit la sfârșitul lunii octombrie în funcția de vicepretor al sectorului Botanica. Numirea sa a fost oficializată printr-o dispoziție semnată de primarul Ion Ceban. 

Ziarul de Gardă scrie că numirea lui Policinschi în funcția de vicepretor al sectorului Botanica nu a fost anunțată oficial de către autoritățile locale.

Pe site-ul Preturii Botanica este indicat doar faptul că Policinschi este „responsabil de dezvoltarea şi funcţionarea sistemului edilitar-gospodăresc al sectorului, organizarea lucrărilor de reparaţie curentă şi capitală a spaţiului locativ şi reţelelor inginereşti interioare, evidenţa şi exploatarea fondului locativ, salubrizarea şi amenajarea teritoriului sectorului, exploatarea spaţiilor verzi şi evacuarea deşeurilor, exercitîndu-şi atribuţiile în limita competenţelor acordate preturilor de sector”.

Pe sursa citată, responsabilul de comunicare a primăriei Chișinău Vasile Chirilescu a declarat că nu cunoaște în ce circumstanțe a fost angajat Policinschi.

„Conform informațiilor de pe site-ul actelocale.md, în funcția de vicepretor Grigore Policinschi a intrat pe 20 octombrie, fiind numit de către Ion Ceban, în baza demersului pretorului sectorului Botanica Diana Guba.

***

Proaspătul vicepretor a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în septembrie 2017, fiind încătușat chiar de pe Aeroportul Chișinău, în timp ce revenea din vacanță, scrie Ziarul de Gardă. Policinschi a fost învinuit că ar fi încheiat, ilegal, contracte de achiziţionare a serviciilor de alimentare şi cazare. El ar mai fi emis peste 60 de dispoziţii pentru acordarea ilegală a unor suplimente salariale.

Policinschi mai era învinuit că nu a încasat plăţi de arendă pentru folosirea unui teren, iar prejudiciul adus bugetului Consiliului Raional Dubăsari ar fi fost de aproximativ 1,5 milioane lei. Partidul Comuniștilor din R. Moldova, din care Policinschi a făcut parte în toate cele 4 mandate de președinte de raion, a acuzat atunci guvernarea democrată că s-ar ocupa de „represiuni politice”.

În noiembrie 2020, CA Chișinău a dispus ca Grigore Policinschi să fie achitat după ce procurora Elena Cazacov a înaintat o cerere privind retragerea apelului.

În 2016, Comisia Națională de integritate a emis un act de constatare în care a fost examinat un conflict de interese în care a fost implicat noul vicepretor al sectorului Botanica. Policinschi, aflându-se în funcția de președinte a raionului Dubăsari, și-a angajat fiica Ana în calitate de specialist pe probleme juridice al Consiliului raional Dubăsari.

În același an, Judecătoria Criuleni a examinat un alt dosar penal ce viza neglijența în serviciu. Atunci Policinschi a fost învinuit că nu a asigurat organizarea şi ţinerea evidenţei contabile în conformitate cu actele normative, a costului foilor de odihnă pentru copii în sumă de 499, 6 mii lei, în lipsa documentelor justificative a admis efectuarea cheltuielilor în sumă de 494, 6 mii lei pentru deservirea şedinţelor de lucru, zilelor de comemorare, zilelor profesionale şi altor sărbători. Policinschi a fost achitat ulterior pe motiv că nu au fost găsite semne ale neglijenței în serviciu.

Sursa mai scrie că la 25 aprilie 2023, la CA Chișinău, este programată o ședință de examinare a unei alte cauze penale pe numele lui Grigore Policinschi, acesta fiind judecat pentru neglijență în serviciu. Ședința a fost amânată de câteva ori la inițiativa procurorilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: