Fostul șef al Procuraturii Chișinău, Ștefan Șaptefrați, este vizat într-un denunț al ANI către Procuratura Generală
Full Article 3 minutes read

Fostul șef al Procuraturii Chișinău, Ștefan Șaptefrați, este vizat într-un denunț al ANI către Procuratura Generală

Ștefan Șaptefrați, ex-procuror – șef al Procuraturii municipiului Chișinău, este vizat într-un denunț remis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) către Procuratura Generală a Repubicii Moldova. Denunțul a fost făcut în baza unei proceduri de control al averii pe numele acestuia, în cadrul căruia inspectorul de integritate a identificat o posibilă schemă de spălare de bani și caracterul dubios a provinienței unor sume de bănești, care au fost acordate sub formă de împrumuturi, potrivit unui comunicat publicat pe 17 noiembrie.

Controlul averii a fost inițiat la începutul anului 2020 și a vizat perioada 2013 – 2020, fiind extins pe numele membrilor familiei și copiilor minori. Șaptefrați activează în organele procuraturii din anul 1998, având două pauze de activitate.  

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a constatat trei neconcordanțe, care nu se încadrează în perioada supusă controlului, dar cad sub incidența legislației penale.

În 2008, acesta a intrat în posesia unui bun imobil în municipiul Chișinău contra sumei de 11,6 milioane de lei. Peste aproximativ un an, a achiziționat cu 5 milioane de lei două terenuri pentru construcții în raionul Ialoveni.

De asemenea, când devine subiect al declarării, în declarația de avere și interese personale depusă pentru anul 2014, acesta a indicat că i-au fost rambursate două împrumuturi bănești în sumă totală de peste 6,7 milioane de lei, pe care le-ar fi acordat unui SRL.

„Din informațiile atașate la dosar, inspectorul a observat că activitatea acestui SRL a fost una neprofitabilă. Chiar dacă SRL-ul a vândut activele sale de peste 3 milioane de lei, acesta nu dispunea de suma necesară pentru a acoperi datoria față de subiect. Prin urmare, apare o neclaritate referitoare la această sumă”, a precizat ANI.

În denunțul către Procuratură, inspectorul invocă și un împrumut în sumă de 100 de mii de euro, pe care concubina fostului procuror-șef, care nu a înregistrat activități remunerate, l-ar fi acordat unei persoane fizice.

„În contextul dat, a apărut banuiala rezonabilă cu privire la legalizarea unor sume bănești cu proviniență necunoscută”, se mai menționează de ANI.

Astfel, inspectorul a solicitat instituției penale să examineze toate aceste circumstanțe și să fie luate măsurile necesare pentru elucidarea acestor fapte. Totodată, dacă actul emis va rămâne definitiv, fostul procuror – șef este obligat de lege să își rectifice declarația de avere și interese personale la eliberare, în termen de 30 de zile.

***

Ștefan Șaptefrați a devenit șef al Procuraturii Chișinău în urma unui concurs pe care l-a promovat în 2017. În marie 2020, Șaptefrați a fost eliberat din organele Procuraturii, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo i-a acceptat raportul de demisie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: