Andrei Mardari / NewsMaker

(FOTO) Cei mai erudiți elevi ai anului 2021, premiați în cadrul Galei Olimpicilor

Elevii care au obținut rezultate remarcabile la olimpiadele și concursurile regionale și internaționale în anul 2021 au fost premiați joi, 23 decembrie în cadrul Galei Olimpicilor. De premii și diplome au beneficiat și cei 33 de profesori care au pregătit loturile olimpice ale Republicii Moldova. Valoarea totală a premiilor oferite elevilor și cadrelor didactice constituie 620.000 lei.

Natalia Gavrilița a felicitat elevii olimpici și profesorii.

„Sistemul educațional din Moldova, în pofida multor critici și a multor lipsuri materiale, este unul foarte performant și asta, mai ales, datorită entuziasmului și competenței corpului profesoral”, a menționat premierul Natalia Gavrilița.

Și ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a mulțumit elevilor și profesorilor pentru dedicația cu care reprezintă țara.

„Pe parcursul a trei decenii, loturile olimpice naționale ale Republicii Moldova au participat la peste 200 de olimpiade și concursuri internaționale și regionale, obținând 802 premii, dintre care: 55 de medalii de aur, 136 de medalii de argint, 472 de medalii de bronz, 139 de mențiuni de onoare și 11 premii speciale”, a remarcat ministrul.

„Anul 2021 a fost unul dificil, plin de provocări și de lecții dure, totuși, noi, elevii olimpici și profesorii noștri, am reușit să obținem rezultate excepționale la concursuri internaționale. Sunt sigură că întreaga țară este mândră de rezultatele noastre”, a menționat Dana Mihăilă, elevă la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni, deținătoare a medaliei de argint în cadrul Olimpiadei Internaționale de Limba franceză.

În anul 2021, în condițiile pandemice, au fost delegate loturi olimpice pentru participare, în format on-line, la 16 olimpiade și concursuri regionale și internaționale la disciplinele: matematică, informatică, chimie, biologie, fizică, limba franceză, științe și inginerie.

Elevii din Moldova au obținut 42 de premii, dintre care o medalie de aur, trei de argint, 28 de medalii de bronz, opt mențiuni de onoare, un loc I la proba pe echipe și un premiu special.

Lista elevilor premianți în cadrul Festivității Gala Olimpicilor 2021, poate fi găsită aici.

Andrei Mardari / NewsMaker
Andrei Mardari / NewsMaker
Andrei Mardari / NewsMaker

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Moldova va avea 90 de școli „model”. MEC a găsit €155 mln pentru investiții

Numărul de instituții de învățământ din Republica Moldova care fac parte din Rețeaua Școlilor Model a fost extins la 90. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) într-un comunicat din 16 iulie.

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a decis extinderea Rețelei Școlilor Model la 90 de instituții de învățământ din toată țara. Inițiativa a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate pentru prima etapă de renovare și modernizare. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Rețeaua școlilor model, care prevede renovarea și modernizarea instituțiilor de învățământ care sunt partea a inițiativei, a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Potrivit MEC, pentru ca instituțiile de învățământ să fie incluse în Rețeaua Școlilor Model, cu excepția celor din municipiul Chişinău, trebuiau să întrunească mai multe criterii: un număr minim de 400 elevi înmatriculați la momentul evaluării; terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale. Totodată, ca să fie incluse în rețea, școlile trebuiau să dispună de potențial de atragere a elevilor din localități învecinate.

Pentru instituțiile din municipiul Chișinău, au fost aplicate selectiv următoarele criterii, în funcție de specificul fiecăreia: terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale; instituția să fie amplasată în zone cu extindere a ansamblurilor locative și cu suprasolicitarea rețelei educaționale din perimetrul respectiv; școala urma să dispună de capacități pentru a primi un număr suplimentar de elevi; necesitatea efectuării unor reparații capitale la clădiri sau infrastructură; asigurarea unei acoperiri echilibrate pe cele cinci sectoare administrative ale municipiului; performanța academică.

Modernizarea celor 90 de școli model necesită un buget estimat la 220 de milioane de euro. Până acum, Ministerul a identificat circa 155 milioane de euro din surse externe:

  • 50 mln euro de la Banca Europeană de Investiții;
  • 35 mln euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei;
  • 15,5 mln euro din partea Guvernului Norvegiei;
  • 1 mln euro din partea Guvernului Poloniei;
  • 0,5 mln euro din partea Guvernului Cehiei;
  • 5,2 mln euro din partea UE;
  • 20 milioane euro prin proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii – (destinați pentru Școlile Model);
  • 29,5 mln dolari de la Banca mondială, Proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației” (EQIP).

Pentru primele 35 de instituții incluse în Rețeaua Școlilor Model, deja sunt în curs de elaborare proiectele tehnice, iar unele lucrări sunt în desfășurare – inclusiv renovarea laboratoarelor STEAM, dotarea cu echipamente TIC și reabilitarea blocurilor sanitare, o cantină și o sală sportivă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: