(FOTO) Cel mai mare centru regional de de inovații și transformări tehnologice „Nortek”, inaugurat la Bălți
Full Article 3 minutes read

(FOTO) Cel mai mare centru regional de de inovații și transformări tehnologice „Nortek”, inaugurat la Bălți

Cel mai mare centru regional de inovații și transformări tehnologice „Nortek” a fost inaugurat astăzi, 1 decembrie, la Bălți. Centrul oferă acces pentru cei 4500 de studenți din regiunea de nord la tehnologii performante în robotică, inteligență artificială, manufactură digitală, securitate cibernetică. La evenimentul festiv au participat mai mulți oficiali, inclusiv prim-ministra Natalia Gavrilița.

La deschiderea evenimentului, șefa Guvernului și-a exprimat convingerea că acest spațiu modern va veni în sprijinul tinerilor și antreprenorilor aflați la început de cale.

„Oamenii noștri sunt foarte muncitori, sunt inovatori și am văzut că, atunci când le sunt create condiții, ei își pot dezvolta pe deplin potențialul pe care îl au. Vedem antreprenori de succes atât în diasporă, cât și acasă. Cu inaugurarea unor asemenea centre sunt sigură că vom avea tot mai mulți antreprenori care își vor găsi rostul, își vor crește și dezvolta afacerile și vor crea locuri de muncă acasă. Un asemenea spațiu modern, care are și săli de studii, și laboratoare, și incubatoare de afaceri este o șansă pentru ca toată regiunea de nord și toată țara să devină mai competitivă și să valorifice talentul și spiritul antreprenorial al tinerilor”, a declarat Natalia Gavrilița.

Nortek este un ecosistem regional, cu o suprafață de peste 6.000 de metri pătrați, ce pune la dispoziție spații de instruire, experimentare și cooperare, laboratoare, zone de incubare a afacerilor pentru cei aproape 4.500 de studenți, tineri profesioniști, antreprenori și viitori antreprenori din Bălți și din Regiunea de Dezvoltare Nord.

Centrul oferă acces la tehnologii performante în robotică, inteligență artificială, manufactură digitală, securitate cibernetică. Acestea urmează a fi aplicate în agricultură, industrie, servicii creative și alte sectoare ale economiei regionale.

Valoarea totală a investițiilor în construcția și dotarea centrului Nortek se ridică la 71,5 milioane de lei, bani alocați de Guvernului Republicii Moldova prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord – 25 de milioane lei, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți – 29,5 milioane lei, partenerii strategici de dezvoltare – USAID, Suedia și UK – 17 milioane de lei investiți în fezabilitate, proiectare și dotări. Vom urma și alte investiții care vor fi realizate de ATIC prin intermediul Tekwill Bălți, de Zona Economică Liberă „Bălți” prin Dräxlmaier Group și de partenerii tehnologici Endava și Fundația Orange.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: