primeminister.am

FOTO Premierul Armeniei a vizitat conacul Manuc Bey de la Hâncești și s-a întâlnit cu comunitatea armeană

Gaik Vartanean, deputatul neafiliat care a plecat de la socialiști și a aderat la partidul fondat de Ion Ceban, a anunțat că a participat la o întrevedere cu premierul Armeniei Nikol Pașinian, pe 1 iunie – la conacul Manuc Bey din Hâncești. De menționat că Pașinian a efectuat o vizită în Moldova pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca. La întrevederea de la Conacul Manuc Bey, potrivit lui Vartanean, au participat armenii din Moldova, inclusiv conducerea raionului Hâncești. 

Summitul Comunității Politice Europene care a avut loc ieri a avut o importanță suplimentară pentru armenii din Moldova. Premierul Armeniei Nikol Pașinian a avut o întrevedere cu reprezentanții comunității armene din Moldova. A avut loc la palatul istoric Manuc Bey (în Hâncești) literalmente imediat după negocierile în formatul celor cinci – Pașinian, Aliyev, Charles Michel, Macron și Scholz”, a menționat Vartanean, pe rețelele de socializare.

Deputatul neafiliat a declarat că la întrevederea de la Hâncești „s-a vorbit despre cursul negocierilor, despre situația din jurul Arțah, despre economia și perspectivele Armeniei, despre potențialul de dezvoltare a cooperării dintre Armenia și Moldova și alte subiecte”.

Pe lângă aceasta, premierului i s-a făcut un tur al palatului, unde a aflat mai multe despre istoria lui Manuk Bey Mirzoyan”, a comunicat Vartanean.

Potrivit deputatului, pentru întâlnirea cu Pașinian au venit în Moldova mai multe persoane din Ucraina de origine armeană, lideri comunitari și oameni de afaceri.

Pe lângă ambasadorul Armeniei în Moldova, lideri comunitari, conducerea Armeniei a fost întâmpinat și au fost prezenți la întâlnire și conducerea raionului Hâncești, dar și primarul de Hâncești”, a adăugat Vartanean.

Serviciul de presă al premierului Armeniei a menționat într-un comunicat că Pașinian, la întrevederea de la conacul Manuc Bey, „a răspuns la numeroase întrebări ale celor prezenți cu privire la delimitarea frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan, posibilitatea unei retrageri în oglindă a trupelor de la graniță, dezvoltarea economică a Armeniei și alte subiecte”. 

primeminister.am
primeminister.am
primeminister.am
primeminister.am
primeminister.am

Republica Moldova a fost, pe 1 iunie, gazda Summitului Comunității Politice Europene reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mitropolia Basarabiei cere României să retragă cetățenia preoților moldoveni implicați în „războiul hibrid”

Mitropolia Basarabiei va solicita autorităților de la București retragerea cetățeniei române pentru toți preoții Mitropoliei Moldovei care „susțin propaganda rusă” și participă la „războiul hibrid” în R. Moldova. Autoritatea bisericească subordonată Patriarhiei Române a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă emis sâmbătă, 12 iulie.

Potrivit Mitropoliei Basarabiei, unii preoți ai Mitropoliei Moldovei „participă direct la războiul hibrid, se pronunță împotriva a tot ce este românesc și răspândesc informații false”. Ca exemplu, este invocată declarația episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, potrivit căreia „bisericile moldovenești care aderă la Mitropolia Basarabiei ar deveni proprietatea României”.

„Aceasta nu sunt doar minciuni sfruntate, ci și atentate la demnitatea și alegerea liberă și conștientă a credincioșilor”, se menționează în declarația Mitropoliei Basarabiei.

Autoritatea bisericească a condamnat reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei care, potrivit acesteia, „deși critică public Biserica Ortodoxă Română, doresc să mențină colaborarea cu parohii, mănăstiri și instituții de stat din România”. Aceștia participă la pelerinaje, conferințe și proiecte finanțate din fonduri europene.

De asemenea, Mitropolia susține că este „grav faptul că acești clerici nu ezită să se solidarizeze cu personaje compromise din politica moldovenească”.

„Nu vom mai admite ca elevii și studenții basarabeni formați în seminariile și facultățile de teologie ortodoxă din România — educați, sprijiniți și ocrotiți de statul român și de Biserica Ortodoxă Română — să fie apoi folosiți ca instrumente de propagandă antiromânească. Este de neconceput ca, după ce beneficiază de sprijinul frățesc al României, să se întoarcă în Republica Moldova pentru a sluji interesele unei structuri ecleziastice și ale unui stat agresor. Vom face toate demersurile necesare pentru ca, de acum înainte, la instituțiile teologice din România să fie admiși, pentru studii și formare, doar tineri înfiați sau aflați sub oblăduirea canonică a eparhiilor Mitropoliei Basarabiei și trimiși cu binecuvântarea ierarhilor Sinodului Mitropolitan”, se mai arată în declarație.

În acest context, Mitropolia Basarabiei intenționează să solicite autorităților române retragerea cetățeniei române pentru acei preoți care „participă activ la lupta împotriva identității românești, a valorilor creștine autentice și a unității”.

„Nu putem accepta ca unii să culeagă roadele generoase ale solidarității românești, în timp ce sădesc, fără rușine, semințele dezbinării, urii și propagandei rusești”, a menționat instituția administrativă a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei nu au comentat deocamdată această declarație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: