primeminister.am

FOTO Premierul Armeniei a vizitat conacul Manuc Bey de la Hâncești și s-a întâlnit cu comunitatea armeană

Gaik Vartanean, deputatul neafiliat care a plecat de la socialiști și a aderat la partidul fondat de Ion Ceban, a anunțat că a participat la o întrevedere cu premierul Armeniei Nikol Pașinian, pe 1 iunie – la conacul Manuc Bey din Hâncești. De menționat că Pașinian a efectuat o vizită în Moldova pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca. La întrevederea de la Conacul Manuc Bey, potrivit lui Vartanean, au participat armenii din Moldova, inclusiv conducerea raionului Hâncești. 

Summitul Comunității Politice Europene care a avut loc ieri a avut o importanță suplimentară pentru armenii din Moldova. Premierul Armeniei Nikol Pașinian a avut o întrevedere cu reprezentanții comunității armene din Moldova. A avut loc la palatul istoric Manuc Bey (în Hâncești) literalmente imediat după negocierile în formatul celor cinci – Pașinian, Aliyev, Charles Michel, Macron și Scholz”, a menționat Vartanean, pe rețelele de socializare.

Deputatul neafiliat a declarat că la întrevederea de la Hâncești „s-a vorbit despre cursul negocierilor, despre situația din jurul Arțah, despre economia și perspectivele Armeniei, despre potențialul de dezvoltare a cooperării dintre Armenia și Moldova și alte subiecte”.

Pe lângă aceasta, premierului i s-a făcut un tur al palatului, unde a aflat mai multe despre istoria lui Manuk Bey Mirzoyan”, a comunicat Vartanean.

Potrivit deputatului, pentru întâlnirea cu Pașinian au venit în Moldova mai multe persoane din Ucraina de origine armeană, lideri comunitari și oameni de afaceri.

Pe lângă ambasadorul Armeniei în Moldova, lideri comunitari, conducerea Armeniei a fost întâmpinat și au fost prezenți la întâlnire și conducerea raionului Hâncești, dar și primarul de Hâncești”, a adăugat Vartanean.

Serviciul de presă al premierului Armeniei a menționat într-un comunicat că Pașinian, la întrevederea de la conacul Manuc Bey, „a răspuns la numeroase întrebări ale celor prezenți cu privire la delimitarea frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan, posibilitatea unei retrageri în oglindă a trupelor de la graniță, dezvoltarea economică a Armeniei și alte subiecte”. 

primeminister.am
primeminister.am
primeminister.am
primeminister.am
primeminister.am

Republica Moldova a fost, pe 1 iunie, gazda Summitului Comunității Politice Europene reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Moldova va avea 90 de școli „model”. MEC a găsit €155 mln pentru investiții

Numărul de instituții de învățământ din Republica Moldova care fac parte din Rețeaua Școlilor Model a fost extins la 90. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) într-un comunicat din 16 iulie.

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a decis extinderea Rețelei Școlilor Model la 90 de instituții de învățământ din toată țara. Inițiativa a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate pentru prima etapă de renovare și modernizare. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Rețeaua școlilor model, care prevede renovarea și modernizarea instituțiilor de învățământ care sunt partea a inițiativei, a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Potrivit MEC, pentru ca instituțiile de învățământ să fie incluse în Rețeaua Școlilor Model, cu excepția celor din municipiul Chişinău, trebuiau să întrunească mai multe criterii: un număr minim de 400 elevi înmatriculați la momentul evaluării; terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale. Totodată, ca să fie incluse în rețea, școlile trebuiau să dispună de potențial de atragere a elevilor din localități învecinate.

Pentru instituțiile din municipiul Chișinău, au fost aplicate selectiv următoarele criterii, în funcție de specificul fiecăreia: terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale; instituția să fie amplasată în zone cu extindere a ansamblurilor locative și cu suprasolicitarea rețelei educaționale din perimetrul respectiv; școala urma să dispună de capacități pentru a primi un număr suplimentar de elevi; necesitatea efectuării unor reparații capitale la clădiri sau infrastructură; asigurarea unei acoperiri echilibrate pe cele cinci sectoare administrative ale municipiului; performanța academică.

Modernizarea celor 90 de școli model necesită un buget estimat la 220 de milioane de euro. Până acum, Ministerul a identificat circa 155 milioane de euro din surse externe:

  • 50 mln euro de la Banca Europeană de Investiții;
  • 35 mln euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei;
  • 15,5 mln euro din partea Guvernului Norvegiei;
  • 1 mln euro din partea Guvernului Poloniei;
  • 0,5 mln euro din partea Guvernului Cehiei;
  • 5,2 mln euro din partea UE;
  • 20 milioane euro prin proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii – (destinați pentru Școlile Model);
  • 29,5 mln dolari de la Banca mondială, Proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației” (EQIP).

Pentru primele 35 de instituții incluse în Rețeaua Școlilor Model, deja sunt în curs de elaborare proiectele tehnice, iar unele lucrări sunt în desfășurare – inclusiv renovarea laboratoarelor STEAM, dotarea cu echipamente TIC și reabilitarea blocurilor sanitare, o cantină și o sală sportivă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: