Guvernul, cu ochii pe Facebook: a găsit peste 100 de profiluri false care îl laudă pe Șor și „promovează neadevăruri”
Full Article 2 minutes read

Guvernul, cu ochii pe Facebook: a găsit peste 100 de profiluri false care îl laudă pe Șor și „promovează neadevăruri”

Reprezentanții Guvernului de la Chișinău ar fi găsit peste 100 de profiluri false care „aparțin grupării criminale șor”. Profilurile, cu nume ca „Sasha Torres” sau „Megan Smith”, ar scri comentarii denigratoare la adresa autorităților și ar lăuda reprezentanții grupării Șor. Conturile vor fi transmise reprezentanților de la Facebook, dat fiind faptul că „boții falși promovează neadevăruri”. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă. 

În ultima săptămână echipa de comunicare de la Guvern, dar și din Ministere, a identificat și verificat peste 100 de profiluri false, care aparțin grupării criminale șor – a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit lui Vodă, aceste profiluri au fost create „cu scopul de a răspândi dezinformare și a submina încrederea publicului în instituțiile statului”. „Peste noapte, asemenea conturi de „moldoveni” din talpă ca Alicia Bradley, Megan Smith, Jennifer Ellis, Charlie Jarvis, Angelica Perez, Sasha Torres, „au învățat” limba română și au luat diploma de „specialiști” în politica națională, care scriu sute de comentarii denigratoare la adresa autorităților și laudă reprezentanților grupării criminale șor. Din observațiile mele personale, constat că textele publicate de aceste conturi false sunt adesea agramate și pline de erori, vizând să provoace confuzie”, a menționat Vodă.

El a adăugat că toate aceste conturi vor fi transmise la Facebook „în scopul de a fi moderate pe criteriul faptului că nu sunt conturi adevărate, sunt boți falși care promovează neadevăruri”.

Fugarul Ilan Șor sau partidele apropiate acestuia nu au reacționat deocamdată la declarațiile reprezentantului Guvernului.

***

Milioanele lui Șor și „echipa de boți”. Cine și pe ce cheltuiește bugetele publicitare pentru Facebook Moldova? NewsMaker a scris un material la acest subiect în 2023.

În aprilie 2024, publicația Agentstvo menționa că pe rețeaua de socializare rusească VKontakte a apărut prima „fermă de boți” care publică conținuturi împotriva integrării europene a Moldovei și critică autoritățile de la Chișinău. Sursa a menționat că activitatea acestor boți amintește de comportamentul celor care lucrează pentru publicul rus în interesul Kremlinului, dar nu există nici o dovadă directă a legăturii lor cu autoritățile ruse. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: