FOTO Un nou atac asupra Odesei: a fost distrusă Catedrala Schimbarea la față, cea mai mare biserică ortodoxă din oraș
Full Article 3 minutes read

FOTO Un nou atac asupra Odesei: a fost distrusă Catedrala Schimbarea la față, cea mai mare biserică ortodoxă din oraș

Autoritățile ucrainene au anunțat că în noaptea de 23 iulie, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Odesei. Se menționează că o persoană a murit și alte 19 au fost rănite, inclusiv patru copii. Totodată a fost distrusă Catedrala Preobrajenskaia (Schimbarea la față) – cea mai mare biserică ortodoxă din Odesa. 

Potrivit comandamentului operațional „Sud”, în timpul atacului au fost folosite cinci tipuri de rachete: Calibru, Onyx, X-22, Iskander-K și Iskander-M. Forțele de apărare aeriană ucrainene au distrus o parte semnificativă a rachetelor, au precizat Forțele Armate ale Ucrainei. 

În urma bombardamentelor a fost distrusă infrastructura portuară, au fost deteriorate cel puțin șase clădiri, inclusiv blocuri de locuințe, precum și zeci de automobile.

În Piața Catedralei din centrul orașului, una din rachete a lovit Catedrala Preobrajenskaia (Schimbarea la față) – cea mai mare biserică ortodoxă din Odesa, care aparține bisericii ortodoxe ucrainene a patriarhiei Moscovei. Catedrala a fost fondată în 1794 de Gavril Bănulescu-Bodoni. Sub dominația sovietică, Catedrala „Schimbarea la față” a fost închisă și apoi în 1936 – distrusă. La începutul anului 2000, catedrala a fost restaurată. În 2010, ea a fost sfințită de patriarhul Kirill al Rusiei.

Potrivit autorităților locale, catedrala a suferit distrugeri semnificative, iar în clădire a izbucnit un incendiu.

„Distrugerea este colosală. (…) Jumătate din catedrală a rămas fără acoperiș. Au fost distruse piloții centrali, fundația. Toate ferestrele au zburat afară. (….) A fost un incendiu, a luat foc partea unde în biserică se vând icoane și lumânări”, a spus un preot din Odesa, scrie Meduza.

Șeful administrației militare a regiunii Odessa Oleg Kiper a raportat că în timpul atacului nocturn o persoană a fost ucisă și alte 19 au fost rănite, inclusiv patru copii. 14 persoane au fost internate la spital. 

Pe lângă catedrală, în oraș au fost avariate două monumente de arhitectură.

De menționat că partea rusă nu a comentat atacul.

UPDATE 10:20. Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a comentat atacul de noaptea trecută asupra Odesei. El a declarat că „nu poate exista nicio justificare pentru răul rusesc” și că ucrainenii „vor trece peste aceasta” și „vor aduce pacea înapoi”. „Ca întotdeauna, răul pierde. Și obligatoriu va fi un răspuns teroriștilor ruși pentru Odesa. Ei vor simți acest răspuns”, a menționat Zelenski.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: