(FOTO/VIDEO) Primele imagini din timpul reținerii lui Mihail Șaran. Ce le-a spus jurnaliștilor?
Full Article 4 minutes read

(FOTO/VIDEO) Primele imagini din timpul reținerii lui Mihail Șaran. Ce le-a spus jurnaliștilor?

Poliția Republicii Moldova anunță că fondatorul „Bismobil Kitchen” Mihail Șaran a fost reținut, în dimineața zilei de 14 aprilie, de angajații Inspectoratului Național de Investigații al IGP. 

În tot acest timp, Șaran a fost ajutat de un prieten (pentru ca să nu fie găsit de oamenii legii), care actualmente-și ispășește pedeapsa cu suspendarea executării ei condiționate pentru răpirea unui automobil.

Ulterior reținerii lui, acesta a fost escortat pentru plasare în arest preventiv. 

„- Cum ați scos brățara?

– Simplu.”

 

Fondatorul Bismobil Kitchen, compania care ar fi păgubit sute de clienți în Republica Moldova și România, a fost reținut pe 19 ianuarie la Aeroportul Chișinău, în timp ce încerca să părăsească țara. În acest stadiu al investigațiilor, prejudiciul estimat cifrează aproape 40 milioane lei, cu 158 de victime în Moldova.

Neregulile au început acum trei luni în România. Presa de acolo a scris că mii de români au rămas fără bani și mobilă. Totodată, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor a informat consumatorii cu privire la suspiciunile de înșelătorie în privința companiei Bismobil Kitchen.

Ulterior, încă cinci persoane din cadrul companiei „Bismobil Kitchen”, cu rol de contabili și agenți de vânzare, au fost reținute, pe 27 ianuarie. S-a întâmplat după ce ofițerii de urmărire penală au efectuat 19 percheziții la mai multe adrese din Chișinău.

Pe 30 martie, Mihail Șaran a scăpat de arestul preventiv, după ce Curtea de Apel Chișinău a admis, pe 29 martie, recursul avocaților și l-a plasat pe acesta în arest la domiciliu pentru 20 de zile.

La sfârșitul lunii martie, în același dosar a fost reținută și Andriana Brașoveanu, administratoarea celor 40 de firme pe care acționa Bismobil Kitchen. Aceasta a fost arestată și plasată în arest la domiciliu în România.

Pe 4 aprilie, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a efectuat percheziții la fondatorul „Bismobil Kitchen”, după eliberarea acestuia din arest preventiv. „Ar fi exercitat presiuni asupra martorilor și ingerință în desfășurarea urmăririi penale”, comunicau procurorii.

La rândul său, Șaran a declarat că nu a influențat martorii care figurează în dosarul în care este vizat. Mai mult acesta a susținut că ar fi la rândul său o victimă și că în spatele situației din jurul companiei pe care a fondat-o ar sta o companie concurentă.

Fondatorul „Bismobil Kitchen” a evadat pe 7 aprilie după ce magistrații au decis ca acesta să revină în penitenciar.

„Acesta nu s-a prezentat la pronunțarea încheierii judecătorești emisă de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. În schimb, după ședința de examinare a demersului procurorului, până la pronunțarea încheierii, învinuitul s-a deplasat în parcul „Dendrariu” Acolo, acesta a forțat și a înlăturat de pe corp brățara electronică în baza căreia era monitorizat de oamenii legii, a aruncat haina în care era îmbrăcat, pentru ca să nu fie recunoscut și a evadat”, anunțau procurorii, atașând și imagini.

Polițiștii declarau că Șaran „și-a scos brățara GPS și a fugit într-o direcție necunoscută, folosind mașina avocatului său”.

Ulterior, Poliția Republicii Moldova a publicat imagini video cu fondatorul Bismobil Kitchen Mihail Șaran în timp ce acesta își scoate brățara de pe picior și fuge.

Cei doi avocați ai fondatorului Bismobil Kitchen susțineau că informațiile polițiștilor că Mihail Șaran a evadat „folosind mașina avocatului său” este falsă. Avocatul Alexandru Bot a declarat că Șaran nu a rămas la pronunțarea deciziei instanței de judecată „întrucât se simțea rău”. El a mai spus că nu cunoaște unde se află clientul lui și că nu înțelege „gestul pe care l-a făcut”. Iar cel de-al doilea avocat, Aurel Grosu a declarat că lui Șaran i s-a făcut rău „și a plecat acasă”.

Pe 12 aprilie, pe contul de Instagram al lui Mihail Șaran a apărut un mesaj din numele acestuia. În mesajul care a fost șters la scurt timp după publicare, se arăta că omul de afaceri ar fi decis să evadeze, deoarece și-ar fi „pierdut încrederea în justiție, a înțeles că nu va fi auzit și va fi închis”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: