FOTO Vilă urbană din centrul capitalei, la un pas de a fi demolată? Precizările Primăriei Chișinău
Full Article 2 minutes read

FOTO Vilă urbană din centrul capitalei, la un pas de a fi demolată? Precizările Primăriei Chișinău

Vila urbană de pe strada Alexei Mateevici 73 din capitală nu va fi demolată, dar – restaurată. Asigurarea vine din partea Primăriei municipiului Chișinău, după ce arhitectul Andrei Vatamaniuc a postat pe rețelele de socializare o imagine cu un buldozer pregătit să demoleze o parte a clădirii. Municipalitatea spune că proiectul prevede „intervenții pe anumite sectoare”, fără a oferi, însă, mai multe detalii.

„Cu actele obținute pentru restaurare, oamenii s-au apucat de treabă. Mateevici 73” – a scris arhitectul Andrei Vatamaniuc pe pagina sa de Facebook. Textul a fost însoțit și de o imagine, cu un buldozer care demolează unul din pereții clădirii.

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, a precizat că Primăria a eliberat autorizația de reabilitare a vilei urbane, incluzând organizarea mansardei la nivelul cerdacului. Proiectul de execuție, spune Chirilescu, a fost aprobat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii al Republicii Moldova în anul 2023.

„Având statutul de monument, utilizarea actuală este în scop locativ, iar obiectivul va fi păstrat, însă se prevede intervenție pe anumite sectoare. În cazul în care apar încălcări în procesul de execuție a lucrărilor, responsabili de efectuarea verificărilor se fac Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică și autoritățile abilitate cu constatarea contravențiilor pe domeniul patrimoniu”, a mai precizat Vasile Chirilescu pentru NM.

Mesajul a fost reprodus și pe pagina de Facebook a Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare. Municipalitatea a postat, inclusiv, mai multe imagini cu clădirea în prezent, precum și cu proiectul acesteia după reconstrucție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: