Fragmente de dronă, depistate la Vulcănești. Accesul în zonă a fost restricționat
Full Article 2 minutes read

Fragmente de dronă, depistate la Vulcănești. Accesul în zonă a fost restricționat

Noi resturi de dronă au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Fragmentele au fost depistate pe 4 aprilie, în jurul orei 14:15, în apropierea localității Etulia-Vlădiceni, raionul Vulcănești. Informațiile au fost confirmate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), într-un comunicat.

Potrivit IGPF, fragmentele de dronă descoperite la Vulcănești conțin inscpripția „Герань-2”.

Fragmentele au fost depistate la aproximativ la 500 metri de linia frontierei moldo-ucrainene.

Autoritățile competente s-au deplasat la fața locului, iar accesul în zona unde s-au găsit resturile dronei a fost restricționat. În prezent, resturile de dronă sunt analizate de specialiști care nu au constatat deocamdată riscuri, a precizat IGPF.

Pentru a preveni răspândirea informațiilor false și pentru a evita panicarea populației, vă rugăm să rămâneți calmi și să vă informați doar din prima sursă”, se arată în comunicat.

Fragmente de dronă, depistate la Vulcănești. Accesul în zonă a fost restricționat

IGPF

Fragmente de dronă, depistate la Vulcănești. Accesul în zonă a fost restricționat

IGPF

***

Acesta este al treilea caz când fragmente de dronă au fost descoperite pe teritoriul țării noastre de la începutul anului 2024. Pe 11 februarie, au fost depistate fragmente de dronă Shahed, iar pe 17 februarie – „Герань-2”. Ambele cazuri au avut loc în raionul Vulcănești. Drone de tip Shahed și „Герань-2” sunt folosite de armata rusă împotriva Ucrainei, pe care o agresează militar de peste doi ani.

Precizăm că, în decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant, estimat la circa 14 milioane de euro. Acesta a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. După cazul din 11 februarie, cu fragmentele de dronă Shahed căzute la Vulcănești, premierul Dorin Recean a declarat că radarul nu le-a putut detecta Potrivit lui, pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone și rachete, care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro” – bani pe care însă, deocamdată, țara nu îi are.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: