Moldova, încă vulnerabilă în fața dronelor și rachetelor rusești? Recean: avem nevoie de miliarde de euro ca să le putem detecta
Full Article 4 minutes read

Moldova, încă vulnerabilă în fața dronelor și rachetelor rusești? Recean: avem nevoie de miliarde de euro ca să le putem detecta

Radarul primit de Moldova din Franța, la sfârșitul anului trecut, nu poate detecta dronele de tip Shahed, fragmentele căreia au căzut zilele trecute pe teritoriul țării. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean pe 14 februarie, în cadrul unei conferințe de presă. Șeful Cabinetului de miniștri susține că pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone și rachete, care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro”. Oficialul a precizat că țara noastră nu are acești bani, deocamdată.

Recean susține că primul obiectiv al guvernării în domeniul apărării anti-aeriene este de a dezvolta capacitatea de detectare a tuturor dronelor și rachetelor, indiferent de altitudinea la care acestea zboară. Ulterior, spune premierul, va fi construită capacitatea de apărare anti-aeriană.

„Am început cu prima fază în măsura mijloacelor financiare pe care ni le putem permite, cu ajutorul partenerilor din Vest. Obiectivul este să avem un sistem care acoperă total necesitățile de identificare la timp a acestor rachete, drone, etc, ca la prima etapă să putem preîntâmpina la timp cetățenii despre pericol pentru evacuare. Următoarea etapă de investiții va fi pentru a avea capacitatea de a putea doborî aceste fie rachete, fie drone”, a declarat Dorin Recean.

Premierul susține că în prezent, grație radarului pe care țara noastră la obținut din Franța la sfârșitul anului trecut, estimat la 14 milioane de euro, echivalentul a circa 270 de milioane de lei, „putem vedea din timp o anumită categorie de rachete și drone”. Este vorba doar de cele care zboară de la o altitudine de la 2 mii de metri în sus.

„Pentru ca să putem să avem o acoperire totală și pentru rachete de diferite tipuri, dar și drone care zboară la diferite altitudini, avem nevoie de o investiție de câteva miliarde de euro. Acest lucru nu este posibil să o facem din resursele noastre, corespunzător trebuie să avem o colaborare și să acționăm împreună cu prietenii noștri”, a mai declarat Dorin Recean.

Întrebat dacă radarul din Franța poate detecta dronele Shahed, de tipul celei fragmentele căreia au căzut recent pe teritoriul Republicii Moldova, premierul a spus: „Cu părere de rău, nu”.

Prim-ministrul a fost întrebat și când Moldova ar putea achiziționa un sistem de apărare a spațiului aerian. Șeful Cabinetului de miniștri a îndemna societatea „să nu se grăbească”. Potrivit lui, asta se va întâmpla „pe parcurs”.

„Trebuie să înțelegem acest lucru, nu putem să facem toate lucrurile în același timp. În primul rând, trebuie să avem capacitatea de detectare, după care vom construi capacitatea de apărare anti-aeriană și începem cu obiecte strategice, de infrastructură, de exemplu aeroport, noduri feroviare, noduri de distribuție a energiei electrice, etc”, a mai declarat premierul.

Potrivit prim-ministrului, obiectivul guvernării este ca până în 2030 spațiul aerian al țării să fie complet protejat.

***

Amintim că mai multe fragmente de dronă de tip Shahed, folosite de Federația Rusă în invazia împotriva Ucrainei, au fost descoperite pe 11 februarie în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești. În seara aceleiași zile, Poliția Republicii Moldova a anunțat că fragmentele au fost ridicate de experții Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP și că acestea urmează să fie supuse expertizei. Pe 12 februarie, IGP a comunicat că rămășițele conțineau 50 kg de substanță explozivă și că acesta va fi detonată în scurt timp. În aceeași zi, pericolul a fost eliminat, prin detonarea explozibilului în condiții de securitate, a precizat ulterior Poliția.

Președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și ministrul de Externe Mihai Popșoi au condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, după incident, și au cerut sprijin internațional pentru țara vecină, atacată militar de aproape doi ani. Detalii – AICI.

Precizăm că, în decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant, estimat la circa 14 milioane de euro. Acesta a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: