Colaj NM

Fratele ministrului Culturii va primi, lunar, o indemnizație de circa 10 mii lei. Regizorul Valeriu Jereghi acuză conflict de interese

Vadim Prodan, fratele ministrului Culturii Sergiu Prodan, a fost inclus în lista personalităților marcante din țara noastră care beneficiază de indemnizații de merit, acordate pe întreaga durată a vieții. Conform deciziei adoptate în ianuarie, mărimea sumei va constitui 9 900 de lei în anul 2022. Decizia a provocat indignarea regizorului Valeriu Jereghi, care l-a acuzat pe ministrul Culturii de conflict de interese. În replică, Sergiu Prodan a precizat că nu a participat la dezbateri și s-a abținut de la vot.

Regizorul Valeriu Jereghi a scris pe 23 ianuarie că Vadim Prodan, fratele actualului ministru al Culturii Sergiu Prodan, a fost inclus în lista beneficiarilor unei indemnizații de merit, acordată pe viață, însă Ministerul Culturii ar fi modificat comunicatul inițial de presă. Mai exact, reprezentanții instituției l-ar fi menționat pe Vadim Prodan pe prima poziție din lista beneficiarilor de indemnizație la domeniul „creație cinematorgrafică”, însă ulterior, declarația a fost ștearsă, iar numele fratele ministrului a fost menționat mai jos.

Se vede că cineva din conducerea țării l-a avertizat pe ministru despre un eventual conflict de interese, fiindcă reacția ministrului a fost imediată: el a scos de pe site-ul ministerului acest anunț, pentru a fi redactat (mai bine zis camuflat acest conflict de interese). Acest link a fost scos de pe site-ul Ministerului Culturii unde a rămas doar: 404 Page not found! (screenshot-ul publicației este). A doua zi, 01/19/2022 – 18:57 acest anunț apare din nou, redactat: https://mc.gov.md/…/lista-de-beneficiari-ai… Anunțul a fost redactat, nu însă și decizia Comisiei. Deja numărul 1 din lista beneficiarilor – Vadim Prodan este plasat pe locul 3 (să nu bată la ochi)”, a scris Valeriu Jereghi.

Acesta îl acuză pe Sergiu Prodan că ar fi putut să influențeze membrii comisiei, în interesul fratelui său.

În timpul ședinței, de ochii lumii, poate a și tăcut ministrul, dar înainte de ședință nu s-au făcut oare înțelegeri cu interes personal? Ori, această declarație a fost făcută doar în postarea redactată? Nu avem de unde ști, fiindcă postarea de pe site-ul Guvernului a fost ștearsă”, a ma scris regizorul.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a comentat situația pe pagina sa de Facebook. Acesta susține că a declarat conflictul de interese din prima ședință a Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizațiilor de merit, iar ulterior și-a suspendat calitatea de membru. Prin urmare, nu a participat la dezbateri și nici la vot.

Am luat act de lista învingătorilor în momentul în care mi-a fost prezentat procesul verbal semnat de membrii Comisiei. De asemenea, mă simt obligat să declar că, înainte de a ocupa postul de ministru, am fost membru al Consiliului Uniunii Cineaștilor și, anterior, președinte al Uniunii. În calitatea mea de membru al Consiliului am declarat conflict de interese și m-am abținut de la dezbateri și votare privind includerea dosarului fratelui meu în lista propunerilor Uniunii”, a mai precizat oficialul.

Anul acesta, din Comisia naţională pentru acordarea indemnizaţiei au făcut parte:

Liliana Nicolaescu-Onofrei, președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media;

Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie;

Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor;

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale;

Tudor Zbârnea, președintele Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor;

Iurie Povar, președintele Uniunii Arhitecților;

Dumitru Bolboceanu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici.

Potrivit comunicatului de presă, Sergiu Prodan, ministrul Culturii, a declarat conflict de interese și s-a retras de la dezbateri și vot.

Precizăm că indemnizația de merit este o formă de sprijin bănesc, din bugetul de stat, ce se acordă pe viață, pentru merite în domeniul creației, personalităților notorii care au împlinit vârsta de 60 de ani și sunt rezidenți în Republica Moldova. Cuantumul lunar al indemnizației de merit este egal cu un salariu mediu pe economie, realizat conform datelor statistice în anul precedent, și este neimpozabil. În 2022, cuantumul salariului mediu lunar pe economie constituie 9900 lei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: