Fratele ministrului Culturii va primi, lunar, o indemnizație de circa 10 mii lei. Regizorul Valeriu Jereghi acuză conflict de interese
Full Article 4 minutes read

Fratele ministrului Culturii va primi, lunar, o indemnizație de circa 10 mii lei. Regizorul Valeriu Jereghi acuză conflict de interese

Vadim Prodan, fratele ministrului Culturii Sergiu Prodan, a fost inclus în lista personalităților marcante din țara noastră care beneficiază de indemnizații de merit, acordate pe întreaga durată a vieții. Conform deciziei adoptate în ianuarie, mărimea sumei va constitui 9 900 de lei în anul 2022. Decizia a provocat indignarea regizorului Valeriu Jereghi, care l-a acuzat pe ministrul Culturii de conflict de interese. În replică, Sergiu Prodan a precizat că nu a participat la dezbateri și s-a abținut de la vot.

Regizorul Valeriu Jereghi a scris pe 23 ianuarie că Vadim Prodan, fratele actualului ministru al Culturii Sergiu Prodan, a fost inclus în lista beneficiarilor unei indemnizații de merit, acordată pe viață, însă Ministerul Culturii ar fi modificat comunicatul inițial de presă. Mai exact, reprezentanții instituției l-ar fi menționat pe Vadim Prodan pe prima poziție din lista beneficiarilor de indemnizație la domeniul „creație cinematorgrafică”, însă ulterior, declarația a fost ștearsă, iar numele fratele ministrului a fost menționat mai jos.

Se vede că cineva din conducerea țării l-a avertizat pe ministru despre un eventual conflict de interese, fiindcă reacția ministrului a fost imediată: el a scos de pe site-ul ministerului acest anunț, pentru a fi redactat (mai bine zis camuflat acest conflict de interese). Acest link a fost scos de pe site-ul Ministerului Culturii unde a rămas doar: 404 Page not found! (screenshot-ul publicației este). A doua zi, 01/19/2022 – 18:57 acest anunț apare din nou, redactat: https://mc.gov.md/…/lista-de-beneficiari-ai… Anunțul a fost redactat, nu însă și decizia Comisiei. Deja numărul 1 din lista beneficiarilor – Vadim Prodan este plasat pe locul 3 (să nu bată la ochi)”, a scris Valeriu Jereghi.

Acesta îl acuză pe Sergiu Prodan că ar fi putut să influențeze membrii comisiei, în interesul fratelui său.

În timpul ședinței, de ochii lumii, poate a și tăcut ministrul, dar înainte de ședință nu s-au făcut oare înțelegeri cu interes personal? Ori, această declarație a fost făcută doar în postarea redactată? Nu avem de unde ști, fiindcă postarea de pe site-ul Guvernului a fost ștearsă”, a ma scris regizorul.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a comentat situația pe pagina sa de Facebook. Acesta susține că a declarat conflictul de interese din prima ședință a Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizațiilor de merit, iar ulterior și-a suspendat calitatea de membru. Prin urmare, nu a participat la dezbateri și nici la vot.

Am luat act de lista învingătorilor în momentul în care mi-a fost prezentat procesul verbal semnat de membrii Comisiei. De asemenea, mă simt obligat să declar că, înainte de a ocupa postul de ministru, am fost membru al Consiliului Uniunii Cineaștilor și, anterior, președinte al Uniunii. În calitatea mea de membru al Consiliului am declarat conflict de interese și m-am abținut de la dezbateri și votare privind includerea dosarului fratelui meu în lista propunerilor Uniunii”, a mai precizat oficialul.

Anul acesta, din Comisia naţională pentru acordarea indemnizaţiei au făcut parte:

Liliana Nicolaescu-Onofrei, președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media;

Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie;

Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor;

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale;

Tudor Zbârnea, președintele Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor;

Iurie Povar, președintele Uniunii Arhitecților;

Dumitru Bolboceanu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici.

Potrivit comunicatului de presă, Sergiu Prodan, ministrul Culturii, a declarat conflict de interese și s-a retras de la dezbateri și vot.

Precizăm că indemnizația de merit este o formă de sprijin bănesc, din bugetul de stat, ce se acordă pe viață, pentru merite în domeniul creației, personalităților notorii care au împlinit vârsta de 60 de ani și sunt rezidenți în Republica Moldova. Cuantumul lunar al indemnizației de merit este egal cu un salariu mediu pe economie, realizat conform datelor statistice în anul precedent, și este neimpozabil. În 2022, cuantumul salariului mediu lunar pe economie constituie 9900 lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: