„Frauda bancară”: urmărirea penală în dosarul fostului administrator special al Unibank, finalizată
Full Article 3 minutes read

„Frauda bancară”: urmărirea penală în dosarul fostului administrator special al Unibank, finalizată

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală și urmează să trimită în judecată unul din dosarele penale denumite generic „frauda bancară a mijloacelor bănești garantate de stat”. Este vorba de dosarul în care este vizat administratorul special al Unibank, care în anul 2015 a contribuit la eliberarea frauduloasă a peste 75 milioane lei – mijloace bănești din contul garanțiilor de stat, informează PCCOCS pe 20 decembrie.

PCCOCS susține că a probată implicarea funcționarului din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) desemnat să administreze Unibank, în comiterea infracțiunii de abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale. Potrivit legii, infracțiunea incriminată se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Procurorii precizează faptul că inculpatul deținea funcție de conducere în Banca Națională a Moldovei în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, iar pentru perioada 2014-2015, a fost delegat în calitate de administrator special al Unibank, în vederea redresării situației financiare precare create în această instituție, rezultată din „frauda bancară. Mai exact, situația financiară fusese constatată ca nerespectând coeficientul lichidității din acea perioadă și măsurile de remediere impuse.

Ca atribuții de bază, administratorul special urma să identifice proveniența mijloacelor bănești de pe conturile deponenților Unibank și să determine dacă aceștia nu sunt 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐚𝐟𝐢𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞 𝐛𝐚̆𝐧𝐜𝐢𝐢, precum și dacă mijloacele bănești de pe aceste conturi nu provin din 𝐬𝐩𝐚̆𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐢 din sistemul bancar. Despre aceste aspecte, administratorul urma să informeze „Comisia specială în scopul analizei soldurilor din conturile persoanelor fizice și juridice cu capital privat”.

Totuși, 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐔𝐧𝐢𝐛𝐚𝐧𝐤 𝐚 𝐢𝐠𝐧𝐨𝐫𝐚𝐭 𝐜𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞 impuse și intenționat a tăinuit, în comunicarea sa cu Comisia Specială, faptul că mijloacele bănești în sumă de peste 75 milioane lei de pe conturile unei persoane juridice nerezidente, care erau blocate, provin atât de la persoane afiliate băncii cât și din frauda bancară de la Banca de Economii. Ca rezultat al inducerii în eroare a Comisiei, aceasta i-a permis administratorului special al Unibank deblocarea conturilor; iar ținând cont de faptul că la acel moment Unibank nu dispunea de mijloace financiare, banii au fost eliberați din contul garanțiilor garantate de stat.

Ffapta a fost comisă în condițiile în care informația cu privire la „frauda bancară” era deja cunoscută în aprilie 2015 din raportul Kroll I, în timp ce deblocarea și ridicarea banilor a avut loc în luna mai 2015.

Acțiunile persoanelor juridice și fizice afiliate băncii și organizației criminale prin intermediul cărora a fost efectuat transferul mijloacelor bănești furate sunt investigate într-un dosar separat, rezultând din complexitatea acestuia și volumul de lucru.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: