Максим Андреев, NewsMaker

„Frauda bancară”: urmărirea penală în dosarul fostului administrator special al Unibank, finalizată

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală și urmează să trimită în judecată unul din dosarele penale denumite generic „frauda bancară a mijloacelor bănești garantate de stat”. Este vorba de dosarul în care este vizat administratorul special al Unibank, care în anul 2015 a contribuit la eliberarea frauduloasă a peste 75 milioane lei – mijloace bănești din contul garanțiilor de stat, informează PCCOCS pe 20 decembrie.

PCCOCS susține că a probată implicarea funcționarului din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) desemnat să administreze Unibank, în comiterea infracțiunii de abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale. Potrivit legii, infracțiunea incriminată se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Procurorii precizează faptul că inculpatul deținea funcție de conducere în Banca Națională a Moldovei în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, iar pentru perioada 2014-2015, a fost delegat în calitate de administrator special al Unibank, în vederea redresării situației financiare precare create în această instituție, rezultată din „frauda bancară. Mai exact, situația financiară fusese constatată ca nerespectând coeficientul lichidității din acea perioadă și măsurile de remediere impuse.

Ca atribuții de bază, administratorul special urma să identifice proveniența mijloacelor bănești de pe conturile deponenților Unibank și să determine dacă aceștia nu sunt ???????? ???????? ??̆????, precum și dacă mijloacele bănești de pe aceste conturi nu provin din ???̆???? ?? ???? din sistemul bancar. Despre aceste aspecte, administratorul urma să informeze „Comisia specială în scopul analizei soldurilor din conturile persoanelor fizice și juridice cu capital privat”.

Totuși, ??????????????? ??????? ?? ??????? ? ??????? ??????̦??? impuse și intenționat a tăinuit, în comunicarea sa cu Comisia Specială, faptul că mijloacele bănești în sumă de peste 75 milioane lei de pe conturile unei persoane juridice nerezidente, care erau blocate, provin atât de la persoane afiliate băncii cât și din frauda bancară de la Banca de Economii. Ca rezultat al inducerii în eroare a Comisiei, aceasta i-a permis administratorului special al Unibank deblocarea conturilor; iar ținând cont de faptul că la acel moment Unibank nu dispunea de mijloace financiare, banii au fost eliberați din contul garanțiilor garantate de stat.

Ffapta a fost comisă în condițiile în care informația cu privire la „frauda bancară” era deja cunoscută în aprilie 2015 din raportul Kroll I, în timp ce deblocarea și ridicarea banilor a avut loc în luna mai 2015.

Acțiunile persoanelor juridice și fizice afiliate băncii și organizației criminale prin intermediul cărora a fost efectuat transferul mijloacelor bănești furate sunt investigate într-un dosar separat, rezultând din complexitatea acestuia și volumul de lucru.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) 13 ani de pușcărie pentru Tauber/ Deputații, mulțumiți de ei/ Salariu de €1.000 „este o realitate”

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Exerciții de combatere a atacurilor cibernetice, desfășurate la Chișinău
— Avocații din Moldova intră în grevă
— Explicația lui Radu Marian despre salariul mediu din capitală
— Danemarca oferă 7 mln de euro penru apărarea Moldovei
— Pompierii moldoveni merg în Grecia pentru a lupta cu flăcările
— Iunie 2025, cea mai sângeroasă lună a războiului din Ucraina
— Cazacii ruși cer sprijin pentru Tiraspol. Reacția Chișinăului
— Procurorii cer condamnarea Marinei Tauber la 13 ani de închisoare
— Volieră panoramică pentru lei și surprize tropicale la Zoo
— Percheziții la adiministrația publică locală din Taraclia
— Carp: deputații fugari Nesterovschi și Lozovan au părăsit Moldova
— Comisia Europeană, despre interdicția Schengen aplicată lui Ceban
— Sunau în numele băncii și furau banii de pe conturi
— Viitorii deputați, îndemnați să mențină cursul european al țării
— Dodon, Vlah și Tarlev, din nou în Rusia
— Final de mandat: deputații evită să-și dea note, preferă verdictul cetățenilor
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: