FSB-ul rus a anunțat reținerea unui moldovean: ar fi adus explozibil în Rusia, utilizat la o tentativă de „asasinare”
Full Article 3 minutes read

FSB-ul rus a anunțat reținerea unui moldovean: ar fi adus explozibil în Rusia, utilizat la o tentativă de „asasinare”

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat pe 17 aprilie despre reținerea unui cetățean al Republicii Moldova, care are și cetățenie rusă. Potrivit serviciilor ruse de informații, bărbatul a adus explozibil în Rusia din străinătate, care a fost ulterior introdus sub mașina fostului angajat al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasilii Prozorov, la Moscova. FSB l-a numit pe reținut curier. Numele lui nu a fost comunicat. 

Serviciile rusești de informații au declarat că ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei, care potrivit lor ar fi pregătit tentativa de asasinat, au deghizat componentele dispozitivului exploziv în instrumente de manichiură și produse de îngrijire a părului. Potrivit sursei, la Varșovia, printr-o rezidentă locală, explozivul a fost transferat unei companii private de transport pentru livrare în regiunea Moscovei.

„După ce a primit marfa în Lituania, curierul a livrat-o cu mașina la Moscova. La indicația expeditorului coletului, acesta l-a predat unui agent al Serviciului de Securitate al Ucrainei, cetățean al Federației Ruse născut în 1983, care sub controlul curatorului a asamblat dispozitivul exploziv și l-a instalat sub mașina victimei”, a scris Ria Novosti cu referire la declarația FSB. 

Presa rusă a publicat imagini cu o fată, care ar fi transmis elementele explozibile din Varșovia. În imagini, o femeie arată o pungă de hârtie cu diverse cutii și spune că „a împachetat totul”.

Presa rusă a publicat și video cu curierul. Fața lui este acoperită. În înregistrare, bărbatul a spus că se ocupă de livrare de mărfuri și transport privat din țările CSI și din Europa de Est.

Menționăm, pe 12 aprilie, mașina fostului ofițer al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasilii Prozorov, a explodat într-o parcare din nordul Moscovei. Prozorov a suferit răni, dar a supraviețuit. În Rusia a fost deschis un dosar penal. La patru zile după „tentativa de asasinat”, FSB-ul rus a raportat despre reținerea unui cetățean rus în vârstă de 41 de ani, suspectat că a aruncat în aer mașina lui Prozorov. El a fost acuzat că a asamblat o bombă și a detonat mașina la comanda serviciilor speciale ucrainene.

Vasilii Prozorov este fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate al Ucrainei. În martie 2019 el a susținut o conferință de presă la Moscova, în timpul căreia a spus că din aprilie 2014 până la demisia sa în 2018 a colaborat cu Rusia „din motive ideologice”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: