„ Numărul mediu pe zi variază de la 5 la 25 de traversări ilegale. Intensitatea unor astfel de încercări a crescut de la începutul războiului, dar am observat unele tendințe: de exemplu, numărul trecerilor ilegale crește atunci când în Ucraina sunt mai multe lupte sângeroase. Acum situația s-a stabilizat: sunt mai puține traversări ilegale decât la începutul războiului, dar nu putem vorbi de o tendință de scădere a unor astfel de cazuri ”, spune Galușca.
„Ne implicăm când există solicitarea de protecție a unui străin, această obligație vine din obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, nu poate exista o percepție subiectivă aici. Țara din care fuge îl poate considera rău, trădător, nu vrea să lupte. Dar nu privim din punctul de vedere al acelei țări. Ne gândim dacă există sau nu o amenințare la adresa vieții sau sănătății sale în acea țară”, a subliniat Iulian Popov.
„Nu există războaie ideale; războiul este un proces dramatic, tragic și murdar în cel mai adevărat sens: murdărie în tranșee, frig în tranșee. Este greu fizic, mental, este o provocare uriașă pentru oameni. De aceea omul se teme. Mamelor le este frică să-și piardă fiii, soțiile - soții: oamenii mor în război și acest lucru este inevitabil. Ombudsmanul nostru Dmitri Lubineț spune că proiectul de lege încalcă drepturile omului și normele Constituției. Dar voi aminti tuturor că există un război pentru supraviețuirea poporului și a statului. În condiții de război, există o tradiție constituțională - introducerea legii marțiale, care limitează drepturile și libertățile oamenilor. În război, alegerea este simplă: poți să te predai și să nu opui rezistență, sau să ripostezi, să folosești mobilizarea și să limitezi temporar drepturile și libertățile pentru a supraviețui”, a subliniat Fesenko.
„Conform Convenției de la Geneva pentru Refugiați din 1951, un refugiat nu trebuie întors într-o țară în care viața și libertatea lui ar fi în pericol. Este imposibil dacă o persoană a cerut azil și cererea sa este în curs de examinare, iar astfel de cereri durează luni pentru a fi procesate. În timpul acestei proceduri și după primirea statutului, nimeni nu va fi întors”, a spus Palii.