Gafă prezidențială? Igor Dodon a dezvăluit numele moldovencei infectate cu COVID-19
Full Article 2 minutes read

Gafă prezidențială? Igor Dodon a dezvăluit numele moldovencei infectate cu COVID-19

În cadrul conferinței de presă de luni, 9 martie, președintele Igor Dodon a dezvăluit numele pacientei revenite din Italia, care este infectată cu COVID-19. Contactată de NM, avocata Nicoleta Hriplivîi a menționat că șeful statului a încălcat, în acest mod, două legi.

Șeful statului a menționat numele femeii în contextul unei întrebări adresate de jurnaliști, privind anumite informații preluate de presa din România, conform căreia un cetățean român ar fi infectat cu coronavirus în Republica Moldova. În acest moment, Igor Dodon a declarat că, „cel mai probabil, este vorba de doamna diagnosticată pozitiv cu coronavirus, întrucât aceasta deține dubla cetățenie” și a menționat numele său. Cineva din sală i-a sugerat prenumele, iar președintele Igor Dodon a confirmat și numele și prenumele său.

Contactată de NM, avocata Nicoleta Hriplivîi a explicat că șeful statului nu avea dreptul să divulge datele personale ale paciente infectate cu COVID-19. Potrivit acesteia, președintele a încălcat nu numai legea privind datele personale, dar și pe cea privind drepturile și obligațiile pacientului.

Avocata a mai spus că atunci când i-a dezvăluit numele și prenumele, Igor Dodon i-a făcut rău nu doar ei, dar și apropiaților acesteia, provocând în adresa acestora hate-speech (insulte, amenințări, etc) din partea celor din jur.

De asemenea, aceasta a remarcat că președintele oferă un exemplu negativ cetățenilor țării.

„Pe de o parte, secretizează datele din instanțele de judecată, iar pe de altă parte, spun public numele pacientei bolnave. În acest caz, este nejustificat și inacceptabil. Legea este una pentru toți”, a explicat Nicoleta Hriplivîi. De asemenea, avocata a menționat că șeful statului ar trebui să își ceară scuze pentru această acțiune.

Am încercat să obținem o reacție de la purtătoarea de cuvânt a președinției, Carmena Lupei, însă până la ora publicării acestui articol nu am primit răspuns.

Amintim că o moldoveancă de 48 de a ajuns sâmbătă, 7 martie, la Chișinău, cu o un avion din Italia. Aceasta era în stare gravă și a fost diagnosticată cu COVID-19, fiind internată inițial în Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar ulterior, transferată la Spitalul Republican din capitală.

În prezent, potrivit directorului Spitalului Republican, starea pacientei este în dinamică pozitivă, iar medicii sunt optimiști, privind șansele acesteia de vindecare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: