Gata cu scenariile de concesionare precum cel cu Aeroportul Chișinău? Guvernul a introdus modificări la parteneriatul public-privat
Full Article 2 minutes read

Gata cu scenariile de concesionare precum cel cu Aeroportul Chișinău? Guvernul a introdus modificări la parteneriatul public-privat

Cabinetul de miniștri a aprobat, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, modificarea cadrului normativ național care reglementează parteneriatul public-privat și concesiunile.

Pe parcursul anilor, interesul statului a fost prejudiciat prin atribuirea contractelor de parteneriat public-privat, cum ar fi contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău și contractul de modernizare a filialelor Gările și Stațiile Auto.

Printre modificările realizate cu privire la parteneriatul public-privat sunt:

– excluderea posibilității de a concesiona întreprinderi de stat profitabile;

– stabilirea mecanismelor de finanțare a parteneriatelor publice-private, inclusiv prevederi care stipulează că finanțarea investițiilor se efectuează integral din resurse financiare asigurate de partenerul privat, iar investițiile finanțate din veniturile aferente gestionării patrimoniului public – nu pot fi recunoscute ca investiții din surse proprii ale partenerului privat;

– modificare referitor la formele parteneriatului public-privat, conținutul contractului, inițierea și transparentizarea procesului de atribuire a contractelor, conținutul studiului de fezabilitate, monitorizarea implementării proiectelor respective etc.

„Excludem lacunele de ordin legislativ și normativ din parteneriatul public-privat. Tocmai aceste defecte au dus la omisiuni în legislația națională, precum și la erori în implementare”, a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba.

Modificările fac parte din rândul angajamentelor Republicii Moldova în raport cu partenerii de dezvoltare, inclusiv angajamente de reforme asociate procesului de integrare europeană, dar și parte din acțiunea Guvernului privind dezoligarhizarea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: