Gavrilița explică de ce nu merge în Rusia pentru a negocia un contract mai avantajos la gaze: „Avem relații complicate”
Full Article 2 minutes read

Gavrilița explică de ce nu merge în Rusia pentru a negocia un contract mai avantajos la gaze: „Avem relații complicate”

Prim-ministra Natalia Gavrilița a explicat, azi, la TV8, de ce nu merge în Rusia pentru a negocia un preț mai avantajos la gazele naturale livrate în Republica Moldova. Potrivit premierului, deși discuții directe pe marginea subiectului se pregătesc, la moment nu există premise pentru o vizită de rang înalt în Federația Rusă și nici deschidere din partea rușilor în acest sens. Gavrilița califică actualele relații moldo-ruse sunt „complicate”.

„Am auzit idei că trebuie să merge să discutam despre prețul la gaz. Asemenea discuții se pregătesc, se discuta pe anumite documente, anumite proiecte, dar ca să te duci să discuți trebuie să existe anumite premise. Aceste premise la moment nu există. (…) Avem schimburi diplomatice, dar o deschidere mai mare, care să fie o premisă pentru o vizita unui prim-ministru sau a președintelui nu există”, a explicat premierul țării, care a calificat relațiile cu Rusia drept „complicate”.

În context, prim-ministra a comentat și „atacurile diplomatice” din partea Rusiei la adresa Chișinăului din ultima perioadă. Potrivit Nataliei Gavrilița, Rusia ar încerca să pună presiuni pe Chișinău pentru a accepta anumite condiții.

„Se crește temperatura. Se dorește ca guvernul Republicii Moldova să aibă o poziție mai moderată în privința războiului din Ucraina sau să nu fie atât de fermă în parcursul european. Sunt mai multe posibilități. Principalul noi să fim calmi, raționali, să ducem discuții punctuale și să nu reacționam bolnăvicios”, a conchis prim-ministra Republicii Moldova.

Precizăm că, în ultima vreme, Moscova a venit cu o serie de atacuri la adresa Chișinăului. Ministerul rus de Externe și alți exponenți ai Kremlinului au declarat că urmăresc cu atenție situația din Republica Moldova și au chemat Chișinăului la un dialog direct cu Tiraspolul și Rusia în vederea soluționării diferendului transnistrean. La 1 septembrie, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a atenționat Moldova că orice potențială amenințare la adresa securității așa-numitor pacificatori ruși din Transnistria va fi considerată „un atac asupra Rusiei”  – declarații calificate de președinta țării, Maia Sandu, drept o încercare de destabilizare a situației în Republica Moldova. Șefa statului a făcut recent apel la unitate și solidaritate și a îndemnat cetățenii țării să nu se lase „manipulați”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: