Gavrilița, gata să renunțe la PAS pentru un job la BNM. Salariul ar putea fi de cel puțin 4 ori mai mare decât cel de prim-ministru
Full Article 2 minutes read

Gavrilița, gata să renunțe la PAS pentru un job la BNM. Salariul ar putea fi de cel puțin 4 ori mai mare decât cel de prim-ministru

Ex-premierul Natalia Gavrilița a anunțat, pe 14 iulie, că și-a depus dosarul pentru funcția de membră a Consiliului de Supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). În caz că va trece concursul, Gavrilița va fi obligată să renunțe la orice afiliere politică, inclusiv să își suspende statutul de membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Natalia Gavrilița consideră că abilitățile sale vor fi utile anume în această funcție.

„Am decis să mă dedic de acum încolo dezvoltării economice a țării noastre dintr-o funcție tehnică, dar foarte importantă pentru stabilitatea macro-financiară a Republicii Moldova. E o decizie grea pe care mi-o asum. În același timp, voi rămâne în continuare alături de cetățeni, veghind ca activitatea Băncii Naționale să fie cât mai eficientă, transparentă și credibilă”, a scris ex-premierul pe Facebook.

Consiliu de supraveghere al BNM este format din 7 membri, 3 dintre care mai dețin funcțiile de guvernator, prim-viceguvernator și viceguvernator. NM a analizat declarațiile de avere ale celorlalți patru membri și a constat că trei din ei au beneficiat de o indemnizație lunară de 93.335 lei, iar unul de 75.684 lei. Astfel, putem presupune că, dacă Natalia Gavrilița va trece concursul, va primi lunar peste 75 de mii de lei, adică de cel puțin 4 ori mai mult de cât salariul de prim-ministru (21.971 lei lunar).

***

Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru pe 10 februarie 2023. În aceeași zi, Maia Sandu a desemnat candidatura lui Dorin Recean pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Ulterior, pe 16 februarie 2023, majoritatea parlamentară a dat vot de încredere cabinetului de miniștri condus de către Dorin Recean. Noii miniștri au depus în aceeași zi și jurământul de credință patriei, în fața președintei Maia Sandu. Programul de Guvernare îl găsiți aici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: