Gavrilița își schimbă echipa. Când va fi prezentat noul cabinet de miniștri
Full Article 4 minutes read

Gavrilița își schimbă echipa. Când va fi prezentat noul cabinet de miniștri

Prim-ministra Natalia Gavrilița admite că, în timpul apropiat, vor fi operate mai multe remanieri guvernamentale. Potrivit premierului, în actuala garnitură guvernamentală sunt persoane care „se mișcă mai repede” și altele care înregistrează mai puține succese în domeniul pe care îl gestionează, în situație de criză. Gavrilița spune că va veni cu o nouă componență a Guvernului până la sfârșitul lui septembrie. „Atunci când un jucător obosește, trebuie să îl schimbi”, a precizat premierul în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Până la sfârșitul lui septembrie vom facem concluziile, pentru a putea merge cu o componență actualizată în perioada de iarnă.

Deși a refuzat să spună care sunt viitoarele ministere în cadrul cărora vor fi operate remanieri, ministra a admis că un domeniu restant ar fi cel al economiei, condus de Sergiu Gaibu. „În economie anumite privințe se mișcă mai bine, în altele mai încet decât mi-aș fi dorit”, a precizat Natalia Gavrilița.

Referindu-se la demisia de azi a ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, Natalia Gavrilița a declarat că decizia i-a aparținut în totalitate ministrei, care va deține interimatul funcție până la numirea unui nou ministru. Premierul admite că Cantaragiu ar fi admis anumite greșeli în vreme ce a gestionat Ministerul Mediului. Un specialist bun nu întotdeauna este un bun manager în situații de crize. (…) Văd această remaniere ca într-o echipă de fotbal. Atunci când un jucător obosește și este nevoie să atacăm anumite probleme mai mult, facem o schimbare și dăm un suflu nou și un impuls nou”, a precizat ministra.

Gavrilița a refuzat să spună cine va fi noul ministru al Mediului, dar a precizat că sunt analizate mai multe candidaturi.

Amintim că, Iuliana Cantaragiu și-a anunțat în seara zilei de azi demisia din funcție. Cererea a fost acceptată de premierul Natalia Gavrilița. Cantaragiu nu a precizat care a fost motivul acestei decizii, dar a menționat într-o postare că a avut un an „plin de muncă, reforme și proiecte”.

***

Amintim că premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița a luat-o la rost pe ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu în cadrul ședinței Guvernului din 7 septembrie, din cauza subiectului cu privire la distribuirea lemnelor de foc. Prim-ministrul s-a arătat nemulțumit de faptul că site-ul lemne.md, unde urmau să fie publicate informații actuale, nu a fost încă lansat. În replică, ministra Mediului a dat vina pe „partenerii de dezvoltare”, care ar tergiversa procesul. Explicația Iulianei Cantaragiu, însă, nu a fost pe placul prim-ministrei.

„Să știți că în octombrie el nu ne ajută. Nu știu cine este implicat – donatori, finanțatori, înțeleg că au proceduri. Dar haideți că îl face un voluntar timp de o zi. Nu înțeleg de ce noi așteptăm până devine prea târziu. Trebuie să fie făcute la timp lucrurile, pentru că informația era utilă în perioada aceasta. Sincer cred că un voluntar ar fi făcut mai repede și mai bine”, a spus premierul în cadrul ședinței.

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, Iuliana Cantaragiu a oferit mai multe detalii despre problema apărută, care nu a permis lansarea site-ului: „Erau probleme tehnice, erau anumite comunicări cu partenerii de dezvoltare, care să acopere aceste cheltuieli pentru Linia Verde și pentru site și este o chestie de tergiversare a procesului, din cauza anumitor proceduri tehnice a partenerilor de dezvoltare”.

Intervenția Iulianei Cantaragiu a fost ulterior pe larg criticată în mediul online.

Precizăm că guvernul condus de prim-ministra Natalia Gavrilița a marcat, recent, un an de activitate. Timp de un an, din Guvernul Gavrilița au plecat doi miniștri. Este vorba de fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, care a invocat „motive personale” și fostul ministru al Agriculturii, Viorel Gherciu, care a fost revocat din funcție.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că miniștrii din Guvernul Gavrilița sunt evaluați, iar după acest proces ar putea avea loc remanieri. Și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a admis că în unele ministere „lucrurile se mișcă mai puțin bine”. Totuși, aceasta a susținut că, deși are o opinie, decizia cu privire la eventuale remanieri îi aparține premierului Natalia Gavrilița.

Amintim că Cabinetul de miniștri condus de premierul Natalia Gavrilița a depus jurământul de învestire în funcție la 6 august 2021.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: