Cantaragiu, luată la rost de Gavrilița pe subiectul privind distribuirea lemnelor: „Unele primării nu știu la ce ocol silvic să se adreseze”
Full Article 4 minutes read

Cantaragiu, luată la rost de Gavrilița pe subiectul privind distribuirea lemnelor: „Unele primării nu știu la ce ocol silvic să se adreseze”

Premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița a luat-o la rost pe ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu, din cauza subiectului cu privire la distribuirea lemnelor de foc. Prim-ministrul s-a arătat nemulțumit de faptul că site-ul lemne.md, unde urmau să fie publicate informații actuale, nu a fost încă lansat. În replică, ministrul Mediului a dat vina pe „partenerii de dezvoltare”, care ar tergiversa procesul.

Primarii mi-au spus despre anumite probleme legate de distribuirea lemnelor. Avem nevoie de o mai bună organizare și comunicare. Doamna Cantaragiu, am solicitat ca până pe 1 septembrie să fie funcțională Linia Verde și am vorbit despre un site – lemne.md. Acestea ar putea fi instrumente prin intermediul cărora oamenii ar putea să se informeze despre procesul de distribuire a lemnelor. Am înțeles că unele primării nici măcar nu știu la ce ocol silvic să se adreseze. Aici este o situație în opinia mea inacceptabilă. Informația trebuie să fie pe site și să fie ușor accesibilă”, a spus Gavrilița la începutul ședinței.

În replică, ministrul Mediului a precizat că Linia Verde este funcțională din punct de vedere tehnic și va fi lansată astăzi, numărul de telefon fiind: 0-800-101-01.

Aprovizionarea cu lemne se face în mod practic la fel ca și anii precedenți, de unde procurau primăriile și anterior. Săptămâna trecută am fost la 4 întreprinderi. Imediat ce se taie parchetul, ei comunică cu primăriile. Dar trebuie să înțelegem că tăierile se execută în permanență la ocoalele silvice, iar repartizarea s-a făcut teoretic și va fi plasată pe site. Site-ul este în proces de contractare a companiei care îl va elabora, termenul fiind de două săptămâni. Până atunci, stocurile actualizate pot fi văzute pe site-ul Moldsilva”, a răspuns Cantaragiu.

Premierul Natalia Gavrilița s-a arătat nemulțumită de termenul propus pentru lansarea site-ului.

Să știți că în octombrie el nu ne ajută. Nu știu cine este implicat – donatori, finanțatori, înțeleg că au proceduri. Dar haideți că îl face un voluntar timp de o zi. Nu înțeleg de ce noi așteptăm până devine prea târziu. Trebuie să fie făcute la timp lucrurile, pentru că informația era utilă în perioada aceasta. Sincer cred că un voluntar ar fi făcut mai repede și mai bine”, a spus premierul.

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, Iuliana Cantaragiu a oferit mai multe detalii despre problema apărută, care nu a permis lansarea site-ului: „Erau probleme tehnice, erau anumite comunicări cu partenerii de dezoltare, care să acopere aceste cheltuieli pentru Linia Verde și pentru site și este o chestie de tergiversare a procesului, din cauza anumitor proceduri tehnice a partenerilor de dezvoltare. Linia Verde va fi lansată astăzi”.

Ministrul Mediului a subliniat că site-ul va fi informativ, iar procesul de distribuție a lemnelor rămâne la fel ca în anii precedenți, iar primăriile au grijă să informeze localnicii.

Eu am vizitat aproape toate întreprinderile silvice pe parcursul ultimelor două luni. Recent, am obținut informația că în mare parte situația din teritoriu s-a calmat, masa lemnoasă este oferită pe măsura tăierilor. Foarte des, la nivel local, atunci când se taie parchetul și se oferă pentru comercializare, satele care se află în apropiere în mod uzual cumpărau această masă lemnoasă. Ocolul silvic anunță satele respective și ei comercializează. Comunicarea la nivel local este bine stabilită. Dar pentru transparență și informarea publică sau pentru anumite întrebări care apar pe parcurs este necesară această linie verde și site. Dar va fi un site informativ”, a conchis Cantaragiu.

Amintim că, pe 6 septembrie, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, a fost extinsă limita de comercializare a masei lemnoase per gospodărie casnică, de la 3 la 5 metri steri, care va putea fi cumpărată în două tranșe. Anterior, Iulian Mamai, șeful Direcției fond forestier, arii protejate şi regenerarea pădurii a declarat că cererea pentru lemne de foc depășește stocurile pe care le are „Moldsilva”, menționând că solicitările din partea populației sunt mari în contextul crizei energetice. Asta chiar dacă prețul este cu 10 la sută mai mare comparativ cu anul trecut. La rândul său, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a spus că autoritățile vor depune toate eforturile pentru ca prețul la lemnului să nu fie crescut artificial de către intermediari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: