(VIDEO) Gazprom amenință Moldova cu sistarea furnizării gazului în termen de 48 de ore
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Gazprom amenință Moldova cu sistarea furnizării gazului în termen de 48 de ore

Concernul „Gazprom” a avertizat că ar putea sista furnizarea gazului pentru Republica Moldova în termen de 48 de ore, din cauza că nu a fost achitată factura în termenul prestabilit. Declarația a fost făcută de către reprezentantul companiei, Serghei Kuprianov, în cadrul unei intervenții la postul de televiziune „Россия 24”.

„Având în vedere situația extrem de dificilă pe plan economic și financiar a Moldovei și conducându-se de dorința de a oferi Moldovei posibilitatea să-și achite datoriile față de Gazprom, dar și ținând cont de poziția președintelui Rusiei, către care partea moldovenească s-a adresat în repetate rânduri pentru ajutor, Gazprom a decis să semneze contractul practic în condițiile solicitate de partea moldovenească. Însă cu un punct important: Moldova achită furnizarea gazului în termen și în volum de 100%”, a declarat Kuprianov.

„Termenul de achitare este astăzi 22, noiembrie. Plata nu a fost făcută. În legătură cu acest fapt, Gazprom a anunțat partea moldovenească că peste 48 de ore furnizarea gazului în Moldova va fi sistată”, a adăugat oficialul.

Contactată de NM, consilierul vicepremierului Andrei Spînu, Alina Merlici, a declarat că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a fost informat oficial de către concernul Gazprom despre intenția de a sista livrarea gazului.

***

Pe 29 octombrie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că Moldova a convenit cu «Gazprom» în privința prelungirii contractului de livrare a gazelor naturale pe o perioadă de cinci ani. Potrivit noului contract, gazele vor fi furnizate în Moldova începând cu 1 noiembrie. Cei de la Ministerul Infrastructurii au comunicat că acest contract a fost prelungit în baza formulei prețului propus de partea moldovenească.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună,  însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz. Compania rusă  a declarat că, în cazul în care Chișinăul nu va achita în totalitate datoria de $709 mln, din 1 decembrie, ar putea sista livrarea gazului către Republica Moldova.

Ulterior, vicepremierul Andrei Spînu a precizat că, pentru luna noiembrie, prețul achitat de Republica Moldova pentru gaz va constitui circa 450 de dolari per mia de metri cubi. Prin urmare, tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final constituie în luna noiembrie 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: