Gazprom confirmă: în septembrie, Moldova va avea gaz. Vicepremierul Spînu: „Vom continua discuțiile”
Full Article 3 minutes read

Gazprom confirmă: în septembrie, Moldova va avea gaz. Vicepremierul Spînu: „Vom continua discuțiile”

Concernul rus Gazprom a confirmat volumele de gaze naturale care vor fi furnizate Republicii Moldova pentru luna septembrie și a extins termenul de realizare a auditului până la data de 1 octombrie. Anunțul a fost făcut de vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după discuțiile cu directorul general Gazprom, Alexei Miller.

Potrivit lui Spînu, în cadrul discuțiilor cu Miller a fost abordată realizarea auditului datoriei Republicii Moldova la gazele naturale furnizate de Rusia, capacitatea de plată a MoldovaGaz a prețului ridicat pentru gaz, precum și perspectivele livrării de gaze pentru iarna care vine.

„Vă informez că Gazprom a confirmat volumele de gaz pentru luna septembrie și a extins termenul de realizare a auditului până la data de 1 octombrie. În acest sens, am informat că realizarea auditului până la 1 octombrie nu este posibilă și am reiterat necesitatea de a extinde termenul până la data de 31 martie 2023. Vom continua discuțiile și în perioada următoare”, anunță Spînu.

Referitor la livrările de energie electrică pentru luna septembrie, Spînu declară că Energocom a semnat un șir de contracte de furnizare a energiei electrice. Astfel, pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES la prețul de 59,9 USD/MWh, pentru luna septembrie, pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, iar pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 100 USD/MWh.

„Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 66,23 USD/MWh. Important, tariful la energie electrică pentru cetățeni și economie rămâne neschimbat”, a mai declarat Spînu.

***

Amintim că șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat pe 30 august că compania și-a onorat integral datoria față de concernul rus Gazprom pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova în prima jumătate a lunii august. Într-o postare pe canalul său de Telegram, Ceban anunță că acest lucru a fost posibil urmare a deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 29 august, conform căreia Energocom SA va achiziționa 10 milioane de metri cubi de gaz de la Moldovagaz.

Contactat de NM, Vadim Ceban a precizat că Moldovagaz urmează să decidă în septembrie dacă va solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o majorare a tarifului pentru consumatorii finali. Potrivit acestuia, în septembrie, prețul de achiziție al gazului va constitui în jur de $1881/1000 m3 de gaz. Asta în timp ce, tariful actual este calculat pentru un preț de achiziție de $899/1000 m3.

Ultima majorare a tarifului la gaz a avut loc pentru luna august. Astfel, consumatorii casnici vor plăti 22,99 lei (cu TVA inclus) pentru 1 m3 de gaz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: