Gazu-i scump, consumul scade. Cu cât s-a diminuat consumul de gaz al moldovenilor timp de un an
Full Article 3 minutes read

Gazu-i scump, consumul scade. Cu cât s-a diminuat consumul de gaz al moldovenilor timp de un an

Locuitorii Republicii Moldova consumă tot mai puțin gaz. Volumul consumului în luna aprilie 2024 a constituit 29,4 milioane de metri cubi, cu circa 35,7% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2023. Totodată, față de luna martie 2024 acest indicator a scăzut cu 72,1 milioane de metri cubi, sau cu 71%. Datele au fost comunicate de reprezentanții Moldovagaz pe 14 mai. 

Compania Moldovagaz a anunțat că „volumul consumului de gaze naturale în luna aprilie curent a constituit 29,4 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 35,7% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2023”.

Totodată, au adăugat reprezentanții Moldovagaz, față de luna martie 2024 acest indicator a scăzut cu 72,1 milioane de metri cubi, sau cu 71%.

Potrivit companiei, până la 30 aprilie 2024, consumatorii casnici au achitat 95,8% din sumele facturate în anul 2024, ceea ce este cu 0,8 puncte procentuale mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

„În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 97,5%, ceea ce este cu 2 puncte procentuale mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 100%, ceea ce este cu 17,7 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, au menționat reprezentanții companiei.

Se precizează că, în perioada de referință, de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 810 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 13,7 milioane lei. Totodată, față de 381 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.

„Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul de achitare a consumului de gaze naturale la data de 30 aprilie 2024 se ridică la 97,7%, și constituie 5,325 miliarde lei, ce este cu circa 20,9% mai puțin în comparație cu aceeași perioada anului trecut, fapt explicabil de diminuarea pronunțată a tarifelor”, au declarat reprezentanții companiei.

Menționăm, pe 2 mai 2024, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tarife noi pentru gaz. Consumatorii casnici achită, începând cu 3 mai 2024, cu 1,24 lei (fără TVA) mai puțin pentru un metru cub de gaz. Noul preț este 12 lei și 15 bani pentru un metru cub de gaze naturale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: